Italien: Tilbageslag for fascisterne

Søndagens valg i Emilia-Romagna var et alvorligt tilbageslag for det fascistiske Lega Nord og dets leder, Matteo Salvini. Han havde sat alt ind på at erobre provinsen fra venstrefløjen, der har regeret den siden fascismens fald i 1945. Da 98% af stemmerne var talt op havde venstrefløjens kandidat Stefano Bonaccini fået 51,4% af stemmerne mod 43,7% til fascisten Lucia Borgonzoni. Salvini havde truet med at sende en fyreseddel til den siddende regering, der er en alliance mellem centrum-venstrefløjspartiet PD og Femstjernebevægelsen M5S.

Italien: regeringspartiet Lega Nord undersøges for russiske forbindelser

Den italienske anklagemyndighed har siden marts undersøgt det fascistiske regeringsparti Lega Nord for korruption. I oktober mødtes repræsentanter for partiet med russiske forbindelser i Moskva for at diskutere en handel med 3 mio. tons dieselolie, der skulle bruges til at overføre penge til partiet. Indenrigsminister Matteo Salvini truede øjeblikkelig de medier der havde viderebragt historien med sagsanlæg for bagvaskelse. Oppositionen erklærede at sagen er bekymrende og vil tage den op i parlamentet for at få en forklaring.

Italien idømmer 24 livstidsstraf for mord og tortur af venstreorienterede i 1970'erne

En domstol i Italien har dømt 24 latinamerikanere til fængsel på livstid for deres deltagelse i Operation Condor i 1970'erne. Operation Condor var et samarbejde mellem efterretningstjenesterne i militærdiktaturene Chile, Argentina, Uruguay, Paraguay, Brasilien og Bolivia om tortur af og mord på venstreorienterede. Samarbejdet gjorde det umuligt for oppositionelle at flygte til et andet land, fordi efterretningstjenesten også ventede dem der. Ifølge undersøgelser blev mindst 496 personer bortført og dræbt under Operation Condor. Nogle blev skåret op og derefter kastet i havet fra fly.

Frankrig og Italien optrapper ordkrigen op til EU parlamentsvalget i maj

Italiens højreradikale indenrigsminister Matteo Salvini har tidligere erklæret, at Macron var en "forfærdelig" og opfordret de franske vælgere til at stemme på andre (højreradikale) en Macrons En Marche parti til EU valget i maj. Vice-premierminister Di Maio har samtidig lagt ansvaret for flygtningekrisen i Middelhavet på Frankrig. Krisen skyldes iflg. Di Maio Frankrigs katastrofale Afrika politik. Di Maio har endvidere offentligt støttet protestbevægelsen Gilet Jaunes (De gule Veste), der protesterer mod Macrons neoliberale politik.

Frankrig kalder Italiens ambassadør i samråd efter "fjendtlige" italienske udtalelser

Frankrig kaldte tirsdag Italiens ambassadør i landet til samråd efter at den italienske vice-premierminister Luigi Di Maio søndag havde opfordret EU til at sanktionere Frankrig for at "gøre Afrika fattigere". Den højreradikale italienske regering har i et stykke tid ledt efter en forklaringsmodel der kan bruges til at forklare, hvorfor titusinder af afrikanere søger mod Europa.

Salvini dekretet kan gøre 130.000 flygtninge illegale frem til 2020

I starten af december fik den italienske indenrigsminister Matteo Salvini vedtaget et dekret, der fratager ubeskyttede flygtninge den statslige bistand. Det berører flygtninge uden flygtningestatus, som ikke umiddelbart kan sendes tilbage til deres oprindelsesland. I byen Crotone i Calabrien blev snesevis af flygtninge, deriblandt ofre for sexhandel og et barn med psykiske problemer sat på gaden, efter dekretet var blevet implementeret i byen. De fik i stedet støtte af Røde Kors.

Italiens højreradikale regering beordrer flygtninge-venlig borgmester arresteret

Regeringen beordrer borgmesteren i byen Riace, Domenico Lucano sat i husarrest, mistænkt for at støtte illegal indvandring i Italien. Arrestationen fandt sted en uge efter at landets højreradikale indenrigsminister Matteo Salvini havde annonceret en række tiltag rettet mod indvandring og integration. I dagene forinden havde det statslige TV selskab RAI desuden indstillet en planlagt udsendelse om Riace, der ellers blev fremhævet som en model for integration i Italien.