Frankrig kalder Italiens ambassadør i samråd efter "fjendtlige" italienske udtalelser

Frankrig kaldte tirsdag Italiens ambassadør i landet til samråd efter at den italienske vice-premierminister Luigi Di Maio søndag havde opfordret EU til at sanktionere Frankrig for at "gøre Afrika fattigere". Den højreradikale italienske regering har i et stykke tid ledt efter en forklaringsmodel der kan bruges til at forklare, hvorfor titusinder af afrikanere søger mod Europa. Italesættelsen blev testet af søndag Di Maio erklærede, at "årsagen til at folk i dag forlader Afrika er at nogle europæiske stater med Frankrig i spidsen aldrig er ophørt med at kolonisere snesevis af afrikanske stater".

Di Maio undlod at komme ind på Italiens egne forbrydelser på det afrikanske kontinent under Musolini diktaturet.

Forholdet mellem Frankrig og Italien har været spændt siden dannelsen af den italienske regering, som den franske præsident benyttede lejligheden til at karakterisere som en udtryk for "populistisk spedalskhed". Blot uger efter magtovertagelsen i Italien var det Italien der kaldte den franske ambassadør i samråd efter præsident Macron havde karakteriseret Italien som "kynisk og uansvarlig" efter landet havde afvist et flygtningeskib med 600 afrikanske flygtninge. De to lande har endvidere været i konflikten om adgang til oliekoncessioner i Libyen.

Konflikten mellem det højreradikalt populistiske Italien og det neoliberalt populistiske Frankrig er blot de seneste tegn på, at EU ikke blot lukker sig sammen om sig selv, men sen selv dets kernestater lukker sig sammen om sig selv.