Forfatters artikler

Iraq: 45 demonstranter dræbt torsdag

Efter demonstranter tidligere på ugen satte ild til Irans konsulat i Najaf har den irakiske regering slået hårdt igen. 45 demonstranter blev torsdag dræbt. De fleste i den sydlige by Nassiriya. I de vestlige medier fremstilles demonstrationerne som vendt mod Irans indflydelse, men udgangspunkter for demonstranterne der tælle både sunni og shia grupper er kritikken af den omfattende korruption i regeringen. Kravet fra alle er regeringens afgang.

Chile: Stok, gulerod og 26 dræbte i protester mod regimet

Chiles præsident Sebastián Piñera meddelte tirsdag, at han ville bede parlamentet om atter at sende militæret på gaden for at bekæmpe de omfattende demonstrationer. Præsidenten har på den ene side lovet reformer i form af hævet mindsteløn, sænkede priser på medicin og transport og en ny grundlov til erstatning for grundloven som pinochet diktaturet gennemtvang i 1980'erne. Reformløfterne mindskede omfanget af protesterne mod landets højreradikale regime, der gennem de sidste 5 uger har kostet 26 dræbte og hundredevis af sårede. Men protesterne blev ikke fuldstændig kvalt.

Bolivia: Begravelsesoptog i La Paz angrebet af sikkerhedsstyrker

Sikkerhedsstyrker dræbte for nogle dage siden 8 mennesker i La Paz forstaden El Alto. Torsdag gik sikkerhedsstyrker derefter til angreb på begravelsesoptoget, der gik gennem La Paz. Optoget blev splittet med tåregas. De sørgende måtte flygte og efterlade kisterne med de 8 dræbte.

Den 10. november sendte et statskup landets folkevalgte præsident Evo Morales i eksil. Borgerskabet, militæret og politiet har overtaget magten i landet.

Colombia: Sammenstød og tåregas efter hundredetusinder demonstrerer mod landets højreradikale regering

Flere hundrede tusinde pensionister, studerende, lærere og arbejdere demonstrerede torsdag mod Colombias upopulære præsident Ivan Duque. Præsidenten har nu kun opbakning blandt 26% af vælgerne. Demonstrationerne er udløst af regeringens planlagte sænkning af pensionerne og sabotage af fredsaftalen med FARC guerillaen fra 2016.

Israel: Netanyahu sigtes for bestikkelse og svindel

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu sigtes nu af landets statsadvokat for bestikkelse og svindel. Det er første gang en siddende israelsk premierminister sigtes for kriminalitet.

I første sag sigtes Netanyahu for at have taget imod gaver som cigarer, champagne og smykker fra milliardærer som Hollywood forretningsmanden Arnon Milchan og den australske kasinoejer James Packer til gengæld for politiske tjenester. Netanyahu modtog værdier for over 1,5 mio. DKr. Til gengæld hjalp han Milchan med at få forlænget dennes visum i USA.

Bolivia: Over 20 dræbt i demonstrationer mod regimet

Det højreorienterede regime i Bolivia satte tirsdag pansrede køretøjer og militære helikoptere ind mod demonstranter i forstaden El Alto i udkanten af Bolivias hovedstad La Paz. Tre blev dræbt under sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og demonstranter. I weekenden blev 5 demonstranter dræbt af politiet i Cochabamba. Over 20 er indtil nu blevet dræbt siden valget den 20. oktober, der gav den tidligere præsident Evo Morales flertal. Siden militæret den 10.

Tyrkiet: Washington forbereder sig på Erdogans bøller

Washington forbereder sig på den tyrkiske dikator Erdogans besøg onsdag. Da han sidst var i USA i 2017, gik hans sikkerhedsfolk og bøller til angreb på demonstranter og lokale sikkerhedsfolk. Dengang demonstrerede tusindvis af kurdere og modstandere af Erdogan mod diktatorens besøg. Efter at Tyrkiet i oktober indledte invasion og besættelse af Rojava i det nordlige Syrien forventes endnu flere at demonstrere mod diktatoren i Washington.