Frankrig: Bølge af antisemitisme

I takt med den højreradikale fremmarch i Europa er antisemitismen også taget drastisk til. I Frankrig steg antallet af antisemitiske aktioner med 74% i 2018 ifht. året før. Regeringen har forsøgt at tilsværte bevægelsen "de gule veste" for denne udvikling, men ofrene, det jødiske samfund i Frankrig lægger ansvaret på de højreradikale kredse i landet, der næret af fremmedfjendtlighed går til angreb .

Franske parlamentsmedlemmer fordømmer regeringens autoritære planer om at kvæle protesterne i landet

Onsdag aften kom det heftige skænderier i den franske Nationalforsamling under 1. behandlingen af et nyt forslag fra regeringen til inddæmning af de regeringskritiske demonstrationer, der er inde i den 12. uge. Både fra venstrefløjen, centrumspartier og selv Macrons En Marche var der skarp kritik af, at de regionale præfekter og politiet rundt om i landet kan udfærdige lister over personer, der formodes at ville optræde voldeligt ved demonstrationer. De har derefter forbud mod at demonstrere.

Frankrig og Italien optrapper ordkrigen op til EU parlamentsvalget i maj

Italiens højreradikale indenrigsminister Matteo Salvini har tidligere erklæret, at Macron var en "forfærdelig" og opfordret de franske vælgere til at stemme på andre (højreradikale) en Macrons En Marche parti til EU valget i maj. Vice-premierminister Di Maio har samtidig lagt ansvaret for flygtningekrisen i Middelhavet på Frankrig. Krisen skyldes iflg. Di Maio Frankrigs katastrofale Afrika politik. Di Maio har endvidere offentligt støttet protestbevægelsen Gilet Jaunes (De gule Veste), der protesterer mod Macrons neoliberale politik.

Frankrig kalder Italiens ambassadør i samråd efter "fjendtlige" italienske udtalelser

Frankrig kaldte tirsdag Italiens ambassadør i landet til samråd efter at den italienske vice-premierminister Luigi Di Maio søndag havde opfordret EU til at sanktionere Frankrig for at "gøre Afrika fattigere". Den højreradikale italienske regering har i et stykke tid ledt efter en forklaringsmodel der kan bruges til at forklare, hvorfor titusinder af afrikanere søger mod Europa.

9. uge med protestdemonstrationer i Frankrig

For 9. gang demonstrerede bevægelsen de "Gule Veste" lørdag mod Macron regeringen i Frankrig. På landsplan deltog omkring 84.000 i protesterne. Deraf 8.000 i Paris. En klar indikation af, at demonstrationerne var landsdækkende. I byen Bourges med 66.000 indbyggere dukkede alene 6.700 til demonstrationen. 4.500 deltog i Bordeaux og 5.500 i Toulouse. Regeringen matchede demonstranterne med 80.000 politifolk udkommanderet over hele landet. 234 demonstranter blev arresteret, men demonstrationen forløb alligevel betydeligt mere fredeligt end weekenden inden.

En dræbt og flere hundrede såret i protester mod Macron

En blev dræbt og flere hundrede såret ved lørdagens protester over hele Frankrig mod Macrons brændselsskat. En 63 årig kvinde blev kørt ned og dræbt af en bilist i Savoie i det sydlige Frankrig. Næsten alle tilskadekomster skete fordi bilister kørte ind i demonstranter. Iflg. politiets vurderinger deltog omkring 240.000 franskmænd i protesterne ved omkring 2000 demonstrationer over hele landet.