Frankrig: Søger at forbyde fascistisk gruppe der angriber anti-racister

Den franske indenrigsminister Gérald Darmanin meddelte søndag, at ministeriet arbejder på at forbyde den højreradikale militante gruppe Zouaves. Det var medlemmer af denne der den 5. december gennembankede medlemmer af SOS-Racisme, der var mødt op til et møde for at protestere mod nazisten Éric Zemmour, der stiller op til det franske præsidentvalg. Fem medlemmer af Zouaves blev i november stillet for retten i Paris efter at have angrebet en bar, der ofte benyttes af anti-fascister. De 5 havde angrebet gæsterne med baseballkøller og peberspray.

Frankrig: Tidligere præsident Sarkozy idømt 1 års fængsel for svindel

Frankrigs tidligere konservative præsident Nicolas Sarkozy blev torsdag idømt 1 års fængsel for illegal financiering af sin valgkampagne i 2012. Fransk valglovgivning har et loft på 22,5 mio. € som en kandidat maksimalt må anvende på sin kampagne, men Sarkozy var bange for at tabe til socialdemokraten Holande og afholdt derfor daglige kostbare valgshows i ugerne op til valget. Udgifterne løb op i 42,5 mio. €. Altså næsten dobbelt så meget som det tilladte og Sarkozy og hans bagmænd forsøgte derefter at skjule overforbruget. Trods megalomane politiske shows tabte han til Holande.

Frankrig: Domstol dømmer den franske stat for klima smøl

En domstol i Paris dømte onsdag den franske stat for manglende opfyldelse af de mål for reduktion af CO2 udslip den satte sig i 2016. Retsagen var rejst af 4 NGO med Greenpeace og Oxfam i spidsen. De havde i 2018 forsøgt at tvinge den franske stat til at opfylde de mål den havde sat, men havde blot modtaget henholdende svar. Efterfølgende skrev 2,3 mio. franskmænd under på, at sagen skulle rejses ved retten.

Frankrig: Elektricitetsarbejderne afbryder strømmen til Orly lufthavnen og 30.000 hustande i Paris

Som led i kampen mod præsident Macrons pensionsreform afbrød elektricitetsarbejdere tilknyttet landsorganisationen CGT tirsdag morgen elektriciteten til Orly lufthavnen syd for Paris og omkring 30.000 hustande i området. Selve lufthavnen har egne generatorer, og kunne derfor øjeblikkelig kompensere for strømafbrydelsen, men togtrafikken blev ramt. CGT afbrød også kortvarigt strømmen til den socialdemokratiske landsorganisation CFDT's hovedkvarter i Paris. Regeringen skød i weekenden en kile ind blandt de strejkende ved at indgå en aftale med bl.a. CFDT.

Frankrig: Torturbøddel udleveres til retsforfølgelse i Argentina

Den formodede argentinske torturbøddel Mario Sandoval er blevet udleveret af Frankrig til retsforfølgelse i sit hjemland Argentina. Under diktaturet I Argentina 1975-85 var Sandoval politiofficer og var kendt som "grillmesteren" for sin elektriske tortur af diktaturets politiske modstandere. Inden diktaturets sammenbrud i 1985 flygtede han til Frankrig, hvor han blev ansat og underviste på Sorbonne universitetet i Latinamerikanske studier.

Frankrig: 600.000 demonstrerer mod Macron regeringens pensionsreform

Over 600.000 demonstrerede tirsdag mod Macrons bebudede pensionsreform. Den 5. december demonstrerede over 800.000 mod pensionsforslaget. Store dele af den offentlige transport har de sidste uger være lammet af strejker pga. Macrons pensionsforslag, og tirsdag afbrød elektricitetsarbejdere strømmen i flere dele af det sydvestlige Frankrig i protest mod forslaget. Strejkerne var i udgangspunktet anført af den kommunistiske CGT landsorganisation, men siden har også den socialdemokratiske CFDT tilsluttet sig.

Frankrig: Bølge af antisemitisme

I takt med den højreradikale fremmarch i Europa er antisemitismen også taget drastisk til. I Frankrig steg antallet af antisemitiske aktioner med 74% i 2018 ifht. året før. Regeringen har forsøgt at tilsværte bevægelsen "de gule veste" for denne udvikling, men ofrene, det jødiske samfund i Frankrig lægger ansvaret på de højreradikale kredse i landet, der næret af fremmedfjendtlighed går til angreb .

Franske parlamentsmedlemmer fordømmer regeringens autoritære planer om at kvæle protesterne i landet

Onsdag aften kom det heftige skænderier i den franske Nationalforsamling under 1. behandlingen af et nyt forslag fra regeringen til inddæmning af de regeringskritiske demonstrationer, der er inde i den 12. uge. Både fra venstrefløjen, centrumspartier og selv Macrons En Marche var der skarp kritik af, at de regionale præfekter og politiet rundt om i landet kan udfærdige lister over personer, der formodes at ville optræde voldeligt ved demonstrationer. De har derefter forbud mod at demonstrere.

Frankrig og Italien optrapper ordkrigen op til EU parlamentsvalget i maj

Italiens højreradikale indenrigsminister Matteo Salvini har tidligere erklæret, at Macron var en "forfærdelig" og opfordret de franske vælgere til at stemme på andre (højreradikale) en Macrons En Marche parti til EU valget i maj. Vice-premierminister Di Maio har samtidig lagt ansvaret for flygtningekrisen i Middelhavet på Frankrig. Krisen skyldes iflg. Di Maio Frankrigs katastrofale Afrika politik. Di Maio har endvidere offentligt støttet protestbevægelsen Gilet Jaunes (De gule Veste), der protesterer mod Macrons neoliberale politik.

Frankrig kalder Italiens ambassadør i samråd efter "fjendtlige" italienske udtalelser

Frankrig kaldte tirsdag Italiens ambassadør i landet til samråd efter at den italienske vice-premierminister Luigi Di Maio søndag havde opfordret EU til at sanktionere Frankrig for at "gøre Afrika fattigere". Den højreradikale italienske regering har i et stykke tid ledt efter en forklaringsmodel der kan bruges til at forklare, hvorfor titusinder af afrikanere søger mod Europa.