Argentina/Brasilien: Forskellen mellem Laissez faire og Corona bekæmpelse

Forskellen er til at føle på hvad angår Argentinas og Brasiliens måde at håndtere Corona epidemien på. I Argentina indførtes karantæne allerede i midten af marts. Kun 293 var derfor døde frem til 10. maj. "Det er muligt at komme sig over et fald i BNP, men det er ikke muligt at komme sig efter død", udtalte landets præsident Alberto Fernández. Heroverfor står nabolandet Brasilien, hvis højreradikale præsident Bolsonaro ignorerer epidemien. Med 9100 døde frem til 10. maj var dødstallet 30 gange højere end i Argentina.

Frankrig: Torturbøddel udleveres til retsforfølgelse i Argentina

Den formodede argentinske torturbøddel Mario Sandoval er blevet udleveret af Frankrig til retsforfølgelse i sit hjemland Argentina. Under diktaturet I Argentina 1975-85 var Sandoval politiofficer og var kendt som "grillmesteren" for sin elektriske tortur af diktaturets politiske modstandere. Inden diktaturets sammenbrud i 1985 flygtede han til Frankrig, hvor han blev ansat og underviste på Sorbonne universitetet i Latinamerikanske studier.

Bolivia: Den afsatte præsident Evo Morales får asyl i Argentina

Bolivias afsatte præsident Evo Morales landede torsdag i Argentina, hvor han har fået politisk asyl. Argentina er naboland til Bolivia, og Morales er derfor meget tættere på sit hjemland end Mexico, tusinder af kilometer borte. Skiftet er samtidig udtryk for, at den afsatte fortsat vil være aktiv i boliviansk politik. Han har allerede erklæret, at han ikke agter at stille op i et fremtidigt præsidentvalg, men han blev i stedet søndag af sit parti, MAS udpeget til dets kampagnechef.

Italien idømmer 24 livstidsstraf for mord og tortur af venstreorienterede i 1970'erne

En domstol i Italien har dømt 24 latinamerikanere til fængsel på livstid for deres deltagelse i Operation Condor i 1970'erne. Operation Condor var et samarbejde mellem efterretningstjenesterne i militærdiktaturene Chile, Argentina, Uruguay, Paraguay, Brasilien og Bolivia om tortur af og mord på venstreorienterede. Samarbejdet gjorde det umuligt for oppositionelle at flygte til et andet land, fordi efterretningstjenesten også ventede dem der. Ifølge undersøgelser blev mindst 496 personer bortført og dræbt under Operation Condor. Nogle blev skåret op og derefter kastet i havet fra fly.

Anklagemyndigheden i Argentina går ind i sagen omkring Mohammed bin Salman

Human Rights Watch opfordrede i slutningen af november de argentinske myndigheder til at rejse sag mod den saudi arabiske kronprins Mohammed bin Salman, der er den øverste ansvarlige for morder på den saudiske journalist Khashoggi i Istanbul i oktober. Anklagemyndigheden besluttede sig for at gå ind i sagen, men sagen havde ingen chance for at nå så langt, at bin Salman kunne arresteres under G-20 topmødet i Buenos Aires i slutningen af måneden. Højesteret ville nemlig inden skulle tage stilling til, om Salman var omfattet af diplomatisk immunitet og således ikke kunne arresteres.