Chile: Stok, gulerod og 26 dræbte i protester mod regimet

Chiles præsident Sebastián Piñera meddelte tirsdag, at han ville bede parlamentet om atter at sende militæret på gaden for at bekæmpe de omfattende demonstrationer. Præsidenten har på den ene side lovet reformer i form af hævet mindsteløn, sænkede priser på medicin og transport og en ny grundlov til erstatning for grundloven som pinochet diktaturet gennemtvang i 1980'erne. Reformløfterne mindskede omfanget af protesterne mod landets højreradikale regime, der gennem de sidste 5 uger har kostet 26 dræbte og hundredevis af sårede. Men protesterne blev ikke fuldstændig kvalt.

Italien idømmer 24 livstidsstraf for mord og tortur af venstreorienterede i 1970'erne

En domstol i Italien har dømt 24 latinamerikanere til fængsel på livstid for deres deltagelse i Operation Condor i 1970'erne. Operation Condor var et samarbejde mellem efterretningstjenesterne i militærdiktaturene Chile, Argentina, Uruguay, Paraguay, Brasilien og Bolivia om tortur af og mord på venstreorienterede. Samarbejdet gjorde det umuligt for oppositionelle at flygte til et andet land, fordi efterretningstjenesten også ventede dem der. Ifølge undersøgelser blev mindst 496 personer bortført og dræbt under Operation Condor. Nogle blev skåret op og derefter kastet i havet fra fly.

6 chilenere dømt for mordet på ex-præsident Eduardo Frei i 1982

6 chilenere blev onsdag idømt 3-10 års fængsel på x-præsident Eduardo Frei i 1982. Frei var præsident frem til Salvador Allendes overtagelse af præsidentposten i 1970 og var i starten af 80'erne ved at udvikle sig til en central figur i oppositionen overfor diktatoren Augusto Pinochet. I 1982 var han indlagt på en privatklinik, hvor han blev forgiftet. De dømte var hans chauffør, læger og Pinochet agenter. Freis søn af samme navn var præsident i Chile 1994-2000.