Venezuela: Storbritannien tvunget til at opgive tyveriet af Venezuelas guldreserver

En appelret i London omstødte mandag en kendelse afsagt af den britiske landsret i juli 2020. Juli kendelsen fratog den venezuelanske nationalbank BCV adgangen til landets guldreserver, fordi Storbritannien ikke anerkendte Venezuelas folkevalgte regering men derimod formanden for nationalforsamlingen. BCV lagde derfor sag an mod Bank of England. Appeldomstolen pålægger i sin kendelse det britiske udenrigsministerium at beslutte om Storbritannien i alle henseender kun anerkende kuppræsidenten som Venezuelas præsident, eller om landet anerkender præsident Maduro som den fungerende præsident.

Planlagt mordforsøg på Venezuelas præsident Maduro afsløret

Venezuelas myndigheder afslørede i midten af juni et kupforsøg mod præsident Nicolas Maduro. Under kupforsøget ville kupmagerne stjæle en helikopter, bombe en regeringsbygning, indtage en militærbase og plyndre nationalbanken. Samtidig skulle tidligere forsvarsminister Raúl Baduel befries fra sin fængselscelle og indsættes som præsident. Kupmagerne var overvejende tidligere soldater og politiofficerer. Maduros pressetalsmand anklagede Colombias præsident Iván Duque og hans fælle i Chile, Sebastián Piñera for at støtte kupplanerne - uden dog at fremlægge beviser.

Venezuela: USA fuldstændig isoleret i spørgsmålet om invasion

Mens Latinamerika, Europa og FN afviser enhver tanke om militært angreb på Venezuela, pusler USA fortsat med tanken sammen med Venezuelas Quisling. Guaidó mødtes tirsdag med USA's vicepresident Mike Pence i Colombia for at finpudse planerne om invasion. USA har siden 1890 invaderet næsten alle lande omkring Caribien. Nogle af dem mange gange. Og nu kan det atter blive Venezuelas tur trods internationale protester. Supermagten vedtog i 1823 Monroe doktrinen, der grundlæggende siger at USA kan gøre hvad det vil på det amerikanske kontinent, og resten af verden skal bare blande sig udenom.

Spanien fordømmer opfordringerne til militærkup eller invasion af Venezuela

Efter at Venezuelas parlamentsformand (og selvudnævnte 'præsident') Juan Guaidó i weekenden opfordrede omverdenen til at tage militære midler i brug overfor landet med det formål at fjerne dets folkevalgte præsident Maduro meddelte den spanske regering mandag, at den ikke støtter anvendelsen af militære midler overfor Venezuela. Guaidós voldelige parti arrangerede i weekenden voldelige demonstrationer ved grænsen mellem Venezuela og Colombia. De kostede 4 mennesker livet. Guaidó og hans tilhængere forsøgte med vold at køre lastbiler med forsyninger over grænsen til Venezuela.

Lørdag 2/2 kl. 11.55 demonstration foran USA's ambassade mod supermagtens kupforsøg i Venezuela

Fem minutter i tolv, lørdag arrangerer en række solidaritetsorganisationer, fagforeninger og politiske partier demonstration  foran USA's ambassade i København i protest mod supermagtens kupforsøg i Venezuela. Det sker under parolerne:

  • Stop USA's indblanding i Venezuela!
  • Danmark må øjeblikkeligt ændre holdning – ingen dansk støtte til kuppet!
  • Venezuelas folk har ret til selv at vælge deres egen præsident uden nogen former for indblanding.
  • For en bred bevægelse mod statskuppet – solidaritet med Venezuelas arbejdere, bønder og fattige.

Venezuela: Højesteret indefryser US stråmands bankkonti og pålægger ham udrejseforbud

Højesteret pålagde tirsdag USA's stråmand i Venezuela, Juan Guaidó udrejseforbud af landet og indefrøs samtidig hans bankkonti. Samtidig oplyste landets statsadvokat, Tarek Saab at Guaidó ville blive efterforsket for hans rolle i alvorlige forbrydelser mod statens sikkerhed.

Der er de seneste dage fremkommet yderligere oplysninger om Guaidós koordinering af kupforsøget med Washington. Få timer inden han erklærede sig for præsident talte han med USA's udenrigsministerium.

New Zealand afviser at anerkende Guaidó som præsident

New Zealand afviste tirsdag at følge i kølvandet på de antidemokratiske vestlige stater, der de sidste 6 dage har støttet forsøget på statskup i Venezuela. Landets udenrigsminister Winston Peters erklærede, at Venezuela selv må fastlægge sin politiske fremtid gennem frie og fair valg. Premierminister Jacinda Ardern erklærede efterfølgende, at hun ikke havde hørt kritiske ord fra europæiske kolleger for New Zealands respekt for demokratiet i Venezuela.

USA stjæler 7 mia. US$ af den venezuelanske stats værdier

Eftersom Venezuela ikke bøjer sig for USA's og andre anti-demokratiske staters krav om hvem der skal regere landet, har USA nu indefrosset 7 mia. US$ der tilhører det statslige venezuelanske olieselskab PDVSA. Formålet er at få landet til at bryde sammen. Venezuela har i 6 år været ramt af dyb økonomisk krise, der skyldes USA's økonomiske sabotage af landet og de lave priser på olie på verdensmarkedet. Pga. USA's økonomiske krigsførelse vil Venezuela samtidig miste 11 mia. US$ i årlige indtægter på eksport af olie til USA.

Dansk støtte til Venezuelas Quisling

Efter Tyskland i april 1940 havde besat Norge, indsatte nazisterne Vidkun Quisling som landets statsminister. Efter krigen blev Quisling dømt for landsforræderi og henrettet.

Torsdag meldte den danske udenrigsminister, at Danmark støtter Venezuelas Quisling, Juan Guaidó, der onsdag udråbte sig selv til Venezuelas præsident. Guaidó har samme folkelige opbakning i Venezuela som Quisling havde i Norge. Hans parti blev i 2016 valgt til parlamentet med omkring 8% af stemmerne.