Spanien fordømmer opfordringerne til militærkup eller invasion af Venezuela

Efter at Venezuelas parlamentsformand (og selvudnævnte 'præsident') Juan Guaidó i weekenden opfordrede omverdenen til at tage militære midler i brug overfor landet med det formål at fjerne dets folkevalgte præsident Maduro meddelte den spanske regering mandag, at den ikke støtter anvendelsen af militære midler overfor Venezuela. Guaidós voldelige parti arrangerede i weekenden voldelige demonstrationer ved grænsen mellem Venezuela og Colombia. De kostede 4 mennesker livet. Guaidó og hans tilhængere forsøgte med vold at køre lastbiler med forsyninger over grænsen til Venezuela. Regeringen svarede igen ved at afbryde de diplomatiske forbindelser med Colombia.

USA og internationale medier har de seneste uger konstrueret en myte om en humanitær nødsituation i Venezuela og har krævet at landet åbner sine grænser for lastbiler med 'forsyninger' fra USA. Det har Venezuelas regering afvist. Iagttagere forventer at der er tale om et politisk spil der skal munde ud i en nordamerikansk 'humanitær invasion' af landet.

FN's generalsekretær António Guterres beklagede weekendes dødsfald og opfordrede til "for enhver pris at afstå fra anvendelsen af vold". Han opfordrede samtidig "alle aktører til at mindske spændingen og forhindre eskalering".