Chile: 78% af befolkningen begraver Pinochets forfatning

Det sidste år har Chiles befolkning demonstreret mod landets højreorienterede regering. Det startede som protester mod prisstigninger i den offentlige transport, men blev hurtigt koncentreret om kravet om ny forfatning. Den aktuelle forfatning er fra 1980 og udarbejdet af Pinochet diktaturet. I november 2019 blev den konservative præsident Sebastián Piñera tvunget til at acceptere udskrivningen af en folkeafstemning om udarbejdelse af ny forfatning. Efter mange forsinkelser blev denne folkeafstemning gennemført søndag og gav 78% opbakning til udarbejdelse af ny forfatning.

Den ny forfatning skal ikke udarbejdes af de siddende politikere. I stedet skal der til april 2021 vælges en forfatningsgivende forsamling på 155 medlemmer bestående af lige dele mænd og kvinder. De har derefter 9 måneder til at udarbejde en ny forfatning, med en mulig forlængelse på 3 måneder. Udkastet sendes derefter til folkeafstemning i 2022.

Demonstrationerne mod regimet har indtil videre kostet 30 dræbte og tusinder af sårede. Der er aldrig gennemført retsopgør eller reformer af landets sikkerhedsstyrker. En anden arv fra Pinochet diktaturet.