Saudi Arabien: 161 mia. US$ i olie/gas profit for 2022

Ligesom Vestens olie- og gaskoncerner i 2022 så deres snit til score enorme krigsprofitter pga. krigen i Ukraine, gjorde det saudi arabiske statsejede Aramco ligeså. Dets profitter steg 45% ifht. året før og nåede 161 mia. US$. Det sprængte dermed alle rekorder for profit på et enkelt år og bekræftede diktaturets vilje på at tjene på nøden og usikkerheden i verden.

Saudi Arabien: Brugt som brik i valgkampen i USA

Saudi Arabien oplyste torsdag at USA's voldsomme vrede mod landet skyldtes, at USA havde bedt diktaturet om at vente med at skære ned på olieproduktionen til efter midtvejsvalget i USA 8. november. Præsident Biden ønskede at undgå, at prisstigningerne på benzin kostede demokraterne stemmer ved valget. Diktaturet ignorerede demokraternes forsøg på at klynge sig magten. Det var baggrunden for demokraternes vrede trusler om at indstille våbensalget til landet.

USA: Truer med at stoppe våbensalget til diktaturet i Saudi Arabien

Formanden for USA's Senats udenrigskomite, demokraten Robert Menendez truede mandag med at indstille salget af våben til supermagtens strategiske allierede, Saudi Arabien. Baggrunden var, at OPEC i slutningen af sidste uge havde besluttet at mindske den daglige olieproduktion med 2 mio. tønder, selvom USA havde presset på for at få hævet produktionen. Ophidselsen i Washington skyldtes angiveligt, at Saudi Arabien derved "gik Ruslands ærinde". Den egentlige årsag er dog, at der skal være midtvejsvalg i USA i november, og her er vælgerne mildest talt utilfredse med de stigende energipriser.

Israel: Hjælper andre slyngelstater med at hacke web-sites

Det slovakiske sikkerhedsfirma Eset har afsløret, at den israelske spionage virksomhed Candiru har leveret hacker software til bl.a. Saudi Arabien og Forenede Arabiske Emirater. Softwaren bruges til at inficere web-sites og derfra til at inficere udvalgte computere, hvis browsere har været omkring pågældende web-sites. Slyngelstater i den arabiske golf og Centralasien har anvendt softwaren til at inficere oppositionelles computere.

USA: Alene i verden efter henrettelsen af Suleimani. Bortset fra DR

USA står globalt helt isoleret efter henrettelsen af den iranske topgeneral. NATO har lagt distance. EU staterne har lagt distance. Og selv Israel der ellers følger USA i tykt og tyndt har lagt distance. Fungerende premierminister Netanyahu erklærede mandag, at henrettelsen var et rent USA anliggende, som Israel intet havde at gøre med. Saudi Arabien lagde tilsvarende afstand. Begge lande frygter at blive mål for iransk gengældelse.

I Storbritannien lagde den britiske regering afstand til Trumps trussel om at ville bombe kulturmål i Iran.

Saudi Arabien: helt i bund. Også hvad angår pressefrihed

Vestens yndlingsallierede i Mellemøsten, kleptokratiet Saudi Arabien er sunket ned på en 172. plads ud af 180. Det skriver Journalister uden Grænser (RSF). I oktober 2018 beordrede landets reelle hersker Mohammad bin Salman journalisten Jamal Khashoggi myrdet, da han besøgte Saudi Arabiens konsulat i Istanbul. I april 2019 indledte RSF en kampagne for at få løsladt 30 fængslede journalister i landet.

Trump modsætter sig FBI undersøgelse af saudisk henrettelse

FN offentliggjorde for 10 dage siden resultatet af en uvildig undersøgelse af Saudi Arabiens henrettelse af journalisten Jamal Khashoggi på dets konsulat i Istanbul. I rapporten anbefalede FN at USA lod FBI efterforske mordet. Det er nu afvist af præsident Trump med henvisning til, at det vil vanskeliggøre USA's våbensalg til Saudi Arabien. Trump har selv betydelige økonomiske interesser i det klerikale kleptokrati Saudi Arabien og har sikret store militære ordrer til landet. USA's senat vedtog i midten af juni at USA skulle indstille sin våbeneksport til Saudi Arabien pga.

Anklagemyndigheden i Argentina går ind i sagen omkring Mohammed bin Salman

Human Rights Watch opfordrede i slutningen af november de argentinske myndigheder til at rejse sag mod den saudi arabiske kronprins Mohammed bin Salman, der er den øverste ansvarlige for morder på den saudiske journalist Khashoggi i Istanbul i oktober. Anklagemyndigheden besluttede sig for at gå ind i sagen, men sagen havde ingen chance for at nå så langt, at bin Salman kunne arresteres under G-20 topmødet i Buenos Aires i slutningen af måneden. Højesteret ville nemlig inden skulle tage stilling til, om Salman var omfattet af diplomatisk immunitet og således ikke kunne arresteres.

Våbenhvile i Yemen blokkeret i FN's Sikkerhedsråd af USA

USA, Saudi Arabien og UAE blokkerede i slutningen af november for vedtagelsen af en Sikkerhedsresolution der pålagde parterne våbenhvile. Saudi Arabien og UAE er sammen med Qatar de vigtigste deltagere i den mere end 3 år folkeretstridige krig mod Yemen, der forsynes med våben af USA. En krig der har kastet landet ud i hungersnød og har medført at 18 mio. yeminitter sulter. Saudi Arabien og UAE truede rådet med ikke at ville deltage i planlagte våbenhvileforhandlinger i Stockholm, hvis resolutionen blev vedtaget.