Italien idømmer 24 livstidsstraf for mord og tortur af venstreorienterede i 1970'erne

En domstol i Italien har dømt 24 latinamerikanere til fængsel på livstid for deres deltagelse i Operation Condor i 1970'erne. Operation Condor var et samarbejde mellem efterretningstjenesterne i militærdiktaturene Chile, Argentina, Uruguay, Paraguay, Brasilien og Bolivia om tortur af og mord på venstreorienterede. Samarbejdet gjorde det umuligt for oppositionelle at flygte til et andet land, fordi efterretningstjenesten også ventede dem der. Ifølge undersøgelser blev mindst 496 personer bortført og dræbt under Operation Condor. Nogle blev skåret op og derefter kastet i havet fra fly. Andre blev hældt i tønder, der blev fyldt med cement og kastet i en flod.

Blandt de dømte er Francisco Morales Bermúdez, der var præsident i Peru i 1975-80; Juan Carlos Blanco der var udenrigsminister i Uruguay; Pedro Espinoza Bravo der var efterretningschef i Chile og Jorge Néstor Fernández Troccoli der var efterretningsofficer i Uruguays flåde.

Det har i årtier været kendt, at CIA arbejdede tæt sammen med de latinamerikanske bødler. Under retsagen kom det frem, at også europæiske lande deltog. I september 1977 besøgte efterretningsofficerer fra Vesttyskland, Frankrig og Storbritannien Operation Condor sekretariatet i Buenos Aires for at lære af de latinamerikanske erfaringer, med henblik på at etablere et tilsvarende samarbejde mellem tjenesterne i Europa.

Retsagen er den første af sin art i Europa. Den startede i 2015 og berørte forsvinding og mord på 43 personer, deriblandt 23 italienere. Alene i Argentina sidder 977 officerer og deres medskyldige fængslet for deres forbrydelser under diktaturet (1975-82).