Brasilien: jamen, man gasser da studerende

Titusinder af studerende og lærere demonstrerede over hele Brasilien mod Bolsonaro regeringens nedskæringer på landets uddannelser. Regimet har skåret 30% af budgetterne med henvisning til landets økonomiske krise. Demonstranterne blev mødt af tåregas. Imens var den spareivrige Bolsonaro på reklametur i Texas. Han betegnede demonstranterne som "nyttige idioter".

Brasilien: Politiet henretter 13 i Rio de Janeiro

Politiet i Rio de Janeiro henrettede sidste fredag 13 personer i slumkvarterer. Landets højreradikale regering har opfordret til at indføre en skyd-for-at-dræbe politik, der i politiets øjne er en skyd først, undersøg siden. Legimeringen for politikken er krigen mod de stærke narkobander i bl.a. slumkvarterene, men sidste fredag var der tale om regulære henrettelser. Vidner bekræfter samstemmende, at politiet henrettede de 13 summarisk efter at disse havde nedlagt deres våben.

Brasiliens eneste åbent homoseksuelle parlamentsmedlem går i eksil

Jean Wyllys har siddet i den brasilianske nationalforsamling i flere perioder og blev i oktober 2018 genvalgt for en ny 4 årig periode, men har nu valgt at gå i eksil efter en række dødstrusler. Han var indtil da landets eneste åbent homoseksuelle parlamentsmedlem. Han var samtidig nær ven af Marielle Franco, der i marts 2018 blev skudt og dræbt sammen med sin chauffør. Hun var medlem af bystyret i Rio de Janeiro og var ligeledes homoseksuel.

Brasilien: Bolsonaro regimet går i krig mod landets miljøorganisationer

Regimets nye "miljøminister", Ricardo Salles har foreløbig suspenderet samarbejdet mellem stat og NGO'er i 90 dage. Salles er godsejernes mand, der skal bane vej for godsernes indtog i hidtil beskyttede områder af Amazonas. Han har tidligere betegnet de globale klimaforandringer som "sekundære emner", og har betegnet bøder til landets miljøforbrydere som "ideologiske". Det store dagblad O Globo har betegnet Salles skridt som "krig mod miljøorganisationer".

Brasilien: Fri adgang til våben

I Brasilien myrdes årligt knap 64.000. Det er et af verdens farligste lande. Præsident Jair Bolsonaro har netop gjort det endnu farligere ved at lempe landets våbenlove. Der kræves ikke længere et interview med det føderale politi for at få våbentilladelse, tilladelsen forlænges fra 5 til 10 år. Lovgivningen var blevet strammet i 2003 af PT regeringen og tusindvis af ulovlige våben blev overdraget til myndighederne for at mindske volden i landet.

Beskyttelse af regnskoven og de oprindelige folks rettigheder lægges ind under landbrugsministeriet

Som lovet (godsejerne) i valgkampen har Brasiliens præsident Bolsonaro lagt beskyttelsen af Amazonas og af de oprindelige folk i landet ind under landbrugsministeriet, der kontrolleres af godsejerne. 13% af landets territorium har indtil nu været reservater for den oprindelige befolkning. Det ændres nu. Samtidig meddelte landets nye "sundhedsminister" at statens bidrag til sundhed for den oprindelige befolkning skæres drastisk ned. Ladeporten er åbnet for konfrontation.

Åben krig i Rio. Politiet får shoot-to-kill retningslinier

Den højreradikale føderale dommer Wilson Witzel vandt uventet guvernørvalget i Rio i oktober og blev indsat for få dage siden på posten. Han har chokkeret menneskerettighedseksperter og jurister ved at erklære, at politiet fremover skal arbejde efter shoot-to-kill retningslinier. Han garanterer dermed de statslige sikkerhedsstyrker straffrihed for mord. Han erklærede efterfølgende, at Rio burde have sin egen udgave af Guantanamo for at internere "terrorister" og andre "fjender af staten".

Højreradikale forbundsfæller: Israel og Brasilien

Israels premierminister Netanyahu rejste fredag til Brasilien for at deltage i indsættelsen af Bolsonaro som landets næste præsident tirsdag. Begge ledere har en højreradikal dagsorden og er tæt allierede med Trump i Washington. I indsættelsen deltager også Ungarns højreradikale premierminister Viktor Orban og Chiles højreorienterede præsident Sebastian Piñera. Kontinentets centrum-venstre ledere er ikke inviteret.

Bolsonaro opfordrer til voldtægt og vold mod kvinder

Antallet af voldtægter er steget i Brasilien siden valget af Jair Bolsonaro til præsident i oktober. Majoren har hadet kvinder det meste af sit liv. I 2003 kom det bl.a. frem under en TV duel med PT politikeren Maria do Rosário, hvor Bolsonaro gik ind for en sækning af den kriminelle lavalder. Rosário kvitterede med at konstatere, at Bolsonaro fremmede vold. "Nåh, er jeg nu en voldtægtsforbryder", udbrød Bolsonaro.

Brasiliens kommende udenrigsminister opfordrer til at "befri" Venezuela fra Maduro

Den 1. januar hedder Brasiliens udenrigsminister Ernesto Araújo. Midt i december kom han med en officiel udtalelse til verden om at "befri" Venezuela fra Maduro. Han bemærkede samtidig, at Venezuelas præsident ikke var inviteret til indsættelsen af major Bolsonaro som Brasiliens præsident.