Brasilien: Slut med byfornyelse. Slumkvarterer er fremtiden!

I 15 år havde Brasilien et ministerium for byer, hvis primære opgave var at forbedre levevilkårene for de snesevis af millioner brasilianere der lever i slumkvarterer. Men en af den højreradikale præsident Bolsonaros første embedshandlinger, da han blev indsat i januar var at lukke ministeriet. Ministeriet havde arbejdet med at skaffe billige boliger til beboerne i slumkvarterene. Det skete ved at lade dem overtage tomme kontorbygninger og ved at bygge millioner af nye lejligheder til garanterede lave priser.

Brasilien: skandaleomblæst justitsminister sendes på orlov

Brasiliens skandaløse justitsminister Sérgio Moro er sendt på orlov efter afsløringerne af hans manipulerende rolle i landets korruptionssager - der grundlæggende havde til formål at underminere den tidligere PT regering. Efter afsløringerne af Moros rolle pudsede han sit ministerium på at undersøge den britiske journalist Glenn Greenwald, der spillede en vigtig rolle i afsløringen af Moro.

Brasilien: hastig stigning i rydning af Amazonas

Brasiliens præsident Jair Bolsonaro lovede under sin valgkampagne sidste år at fjerne alle hindringer for godsejere og mineselskaber mod udnyttelsen af Amazonas. Den seneste undersøgelse viser, at rydningen af regnskov i juni steg 88% sammenlignet med samme måned i 2018. 920 kvadratkilometer regnskov blev ryddet i juni.

Brasilien: jamen, man gasser da studerende

Titusinder af studerende og lærere demonstrerede over hele Brasilien mod Bolsonaro regeringens nedskæringer på landets uddannelser. Regimet har skåret 30% af budgetterne med henvisning til landets økonomiske krise. Demonstranterne blev mødt af tåregas. Imens var den spareivrige Bolsonaro på reklametur i Texas. Han betegnede demonstranterne som "nyttige idioter".

Brasilien: Politiet henretter 13 i Rio de Janeiro

Politiet i Rio de Janeiro henrettede sidste fredag 13 personer i slumkvarterer. Landets højreradikale regering har opfordret til at indføre en skyd-for-at-dræbe politik, der i politiets øjne er en skyd først, undersøg siden. Legimeringen for politikken er krigen mod de stærke narkobander i bl.a. slumkvarterene, men sidste fredag var der tale om regulære henrettelser. Vidner bekræfter samstemmende, at politiet henrettede de 13 summarisk efter at disse havde nedlagt deres våben.

Brasiliens eneste åbent homoseksuelle parlamentsmedlem går i eksil

Jean Wyllys har siddet i den brasilianske nationalforsamling i flere perioder og blev i oktober 2018 genvalgt for en ny 4 årig periode, men har nu valgt at gå i eksil efter en række dødstrusler. Han var indtil da landets eneste åbent homoseksuelle parlamentsmedlem. Han var samtidig nær ven af Marielle Franco, der i marts 2018 blev skudt og dræbt sammen med sin chauffør. Hun var medlem af bystyret i Rio de Janeiro og var ligeledes homoseksuel.

Brasilien: Bolsonaro regimet går i krig mod landets miljøorganisationer

Regimets nye "miljøminister", Ricardo Salles har foreløbig suspenderet samarbejdet mellem stat og NGO'er i 90 dage. Salles er godsejernes mand, der skal bane vej for godsernes indtog i hidtil beskyttede områder af Amazonas. Han har tidligere betegnet de globale klimaforandringer som "sekundære emner", og har betegnet bøder til landets miljøforbrydere som "ideologiske". Det store dagblad O Globo har betegnet Salles skridt som "krig mod miljøorganisationer".

Brasilien: Fri adgang til våben

I Brasilien myrdes årligt knap 64.000. Det er et af verdens farligste lande. Præsident Jair Bolsonaro har netop gjort det endnu farligere ved at lempe landets våbenlove. Der kræves ikke længere et interview med det føderale politi for at få våbentilladelse, tilladelsen forlænges fra 5 til 10 år. Lovgivningen var blevet strammet i 2003 af PT regeringen og tusindvis af ulovlige våben blev overdraget til myndighederne for at mindske volden i landet.

Beskyttelse af regnskoven og de oprindelige folks rettigheder lægges ind under landbrugsministeriet

Som lovet (godsejerne) i valgkampen har Brasiliens præsident Bolsonaro lagt beskyttelsen af Amazonas og af de oprindelige folk i landet ind under landbrugsministeriet, der kontrolleres af godsejerne. 13% af landets territorium har indtil nu været reservater for den oprindelige befolkning. Det ændres nu. Samtidig meddelte landets nye "sundhedsminister" at statens bidrag til sundhed for den oprindelige befolkning skæres drastisk ned. Ladeporten er åbnet for konfrontation.

Åben krig i Rio. Politiet får shoot-to-kill retningslinier

Den højreradikale føderale dommer Wilson Witzel vandt uventet guvernørvalget i Rio i oktober og blev indsat for få dage siden på posten. Han har chokkeret menneskerettighedseksperter og jurister ved at erklære, at politiet fremover skal arbejde efter shoot-to-kill retningslinier. Han garanterer dermed de statslige sikkerhedsstyrker straffrihed for mord. Han erklærede efterfølgende, at Rio burde have sin egen udgave af Guantanamo for at internere "terrorister" og andre "fjender af staten".