USA: Truer med krig mod Solomon øerne

USA's viceudenrigsminister Daniel Kritenbrink med ansvar for Stillehavsområdet truede mandag Solomon øerne med krig, hvis Kina får lov til at etablere en base på øerne. De samme trusler kom fra Australiens krigsminister Peter Dutton, der mandag erklærede: "Australien skal forberede sig på krig". Baggrunden er den aftale Solomon øerne i marts indgik med Kina, der til gengæld for økonomisk bistand får lov til at lade sine skibe anløbe øernes havne. Australien har en lignende aftale med Solomon øerne.

Klimaforandringer: 3300 mia. US$ i støtte til fossile brændsler fra G20 i 2015-19

3300 mia. US$. Så meget gav G20 landene i statsstøtte til fossile brændsler i perioden 2015-19. 2015 var også det år Parisaftalen om reduktion af CO2 udslip blev underskrevet. En række G20 lande er storsyndere:

Huawei lægger sag an mod USA's regering for ulovlige handelshindringer

USA har siden 2018 ført åben handelskrig mod den kinesiske kommunikationsgigant Huawei. Supermagten har begrundet handelskrigen med, at Huawei har stjålet US teknologi og at dens produkter giver Kina mulighed for spionage. USA har dog været ude af stand til at føre bevis for nogen af disse påstand. Det eneste der er bevist er, at USA's regering gennem NSA har brugt produkter fra USA's egne virksomheder til at spionere mod tredjelande.

Verdens 26 rigeste mænd ejer lige så meget som de 50% fattigste på jorden

En opgørelse fra den britiske humanitære organisation Oxfam viser, at de 26 rigeste mænd i verden ejer lige så meget som halvdelen af jordens befolkning - de fattigste. Oxfam foreslår videre, at der indføres en rigdomsskat på 1%. Den vil kunne indbringe 418 mia. US$ årligt, eller mere end dobbelt så meget som Danmarks bruttonationalprodukt og vil kunne sikre alle verdens børn skolegang.

Iflg. Oxfam steg formuen blandt verdens 2200 milliardærer med 900 mia. US$ i 2018 svarende til 2,5 mia. US$ om dagen!

Gyldne tider - for verdens milliardærer

Verdens 2.158 dollar-milliardærer øgede i 2017 deres formuer med 1.200 mia. US$ til ialt 8.900 mia. US$. USA er fortsat det land i verden med flest milliardærer: 585. Men den stærkeste vækst i antallet ligger i Østasien og især i Kina.

Kapitalismens grådighed øger modsætningerne globalt mellem de der har - alt - og de der intet har. Også i Danmark hvor regeringen vil rydde landets ghettoer (som Tyskland i Warzawa i 1943) og forbyder tiggeri.

USA's handelskrig kaster Japan i favnen på Kina

Japans premierminister, Shinzo Abe tog torsdag på et tredages besøg i Kina. Det første statsbesøg i 7 år. I 2012 blev forholdet mellem de to lande drastisk afkølet pga. strid om øer i det Østkinesiske hav. Territorialstriden eksisterer fortsat, men de to lande har fået andet at tænke på, efter USA har indledt handelskrige mod begge. Supermagten har lagt told på japansk stål og aluminium og straftold på kinesiske varer til en værdi af 200 mia. US$ årligt.