Palæstina: Samlingsregering dannet efter kinesisk diplomati

Mens USA og resten af Vesten ikke har andet end krig at bidrage med i Mellemøsten, spiller Kina en stadig større diplomatisk og politisk rolle i bestræbelserne på afspænding og fred. Det var Kina der for 2 år siden mæglede mellem Iran og Saudi Arabien og fik en aftale i stand mellem de to traditionelle politiske og religiøse modstandere.

Kina har de sidste måneder haft den samme rolle i forsøget på at forlige de stridende palæstinensiske fraktioner - specielt Fatah og Hamas. Fatah har i 20 år været købt og bestukket af Israel og Vesten til at bekrige Hamas. Midlet har været bevillingerne til det palæstinensiske selvstyre, der kontrolleres af Fatah - selvom det var Hamas der vandt parlamentsvalget i 2006. Et valg USA og Vesten ikke ønskede at respektere og bestak Fatah til at ignorere.

Den kinesiske mægling har banet vej for dannelsen af en samlingsregering bestående af 14 palæstinensiske politiske partier. Regeringen får kontrollen over både Vestbredden og Gaza - bortset fra at det er terrorstaten der de-facto kontrollerer begge dele økonomisk og militært.