Frankrig og Italien optrapper ordkrigen op til EU parlamentsvalget i maj

Italiens højreradikale indenrigsminister Matteo Salvini har tidligere erklæret, at Macron var en "forfærdelig" og opfordret de franske vælgere til at stemme på andre (højreradikale) en Macrons En Marche parti til EU valget i maj. Vice-premierminister Di Maio har samtidig lagt ansvaret for flygtningekrisen i Middelhavet på Frankrig. Krisen skyldes iflg. Di Maio Frankrigs katastrofale Afrika politik. Di Maio har endvidere offentligt støttet protestbevægelsen Gilet Jaunes (De gule Veste), der protesterer mod Macrons neoliberale politik.

Macron har ignoreret anklagerne og erklæret, at hans modpart er premierminister Giuseppe Conte og ikke hans to "underordnede".

Under den politiske overflade er der endvidere dyb italiensk utilfredshed med franske opkøb af italiensk industri og af det tættere samarbejde mellem Frankrig og Tyskland, hvor en økonomisk sideeffekt er, at Frankrig er ved at udmanøvrere Italien som underleverandør til den tyske bilindustri.

De fleste iagttagere venter, at konflikten mellem de to lande vil blive skærpet over foråret, for at hver af parterne kan styrke deres position op til EU Parlamentsvalget i maj, men konflikten afslører samtidig dybe sprækker mellem EU's kernelande.