Ungarn, Polen: De autoritære stater får grønt lys fra EU

De autoritære regimer i Polen og Ungarn havde truet med at blokkere vedtagelse af EU's budget. Herunder Corana støtte til trængte stater. Årsagen var at et stort flertal af EU's stater ønskede at stille krav til EU's medlemsstater om at de skulle være retsstater. Det er hverken Polen eller Ungarn, hvor regeringen direkte griber ind i retsvæsen og medier.

Spændinger i forholdet mellem den højreradikale regering i Israel og dens højreradikale venner i Østeuropa

Det strategiske forhold mellem Israel, Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn er under hastig forværring. De 5 lande delte ellers en højreradikal orientering og had til muslimer, men regimerne i de 4 østeuropæiske lande nærer samtidig et kærligt minde om deres samarbejde med nazisterne under 2. verdenskrig. Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu der går til valg i april er derfor under pres i Israel for sit samarbejde med nazi-sympatisører i Østeuropa. Det fik i denne uge premierministeren til at erklære, at polakker havde deltaget i nazisternes udryddelse af jøder under 2.

Polen: titusinder fulgte lørdag Gdańsk's myrdede borgmester til graven

Titusinder fulgte lørdag Gdańsk's myrdede borgmester Paweł Adamowicz til graven. Adamowicz blev myrdet mandag af en fascist ved et offentligt velgørenhedsarrangement. Han var kendt for sin kritik af landets højreradikale regering, dets demontering af retstaten, undergravning af ytringsfriheden og forfølgelse af flygtninge. Regeringspatiet PiS' opbakning faldt i dagene efter mordet til 30% fra 33% i november.

Sammen med andre borgmestre der havde kritiseret regeringens flygtningepolitik modtog han i 2017 dødstrusler fra en nazistisk gruppe.