Mellemamerikanere på flugt fra det helvede USA's politik har skabt i regionen

Siden slutningen af 1800 tallet har USA flittigt invaderet, besat og interveneret i Mellemamerika. Formålet var fra starten at sikre USA's mineselskaber og frugtselskaber som United Fruit optimale betingelser. Regionens fælles historie har derfor været militærdiktaturer, undertrykkelse og armod. I dag yderligere garneret med megen vold som følge af den voldskultur USA har skabt. Det er dette helvede, made in USA, tusindvis af mellemamerikanere i dag flygter fra.

7 mænd dømt for mordet på miljøaktivisten Berta Cáceres i 2016

I 2016 blev miljøaktivisten Berta Cáceres skudt og dræbt i Honduras. Cáceres havde anført kampen mod bygningen af en dæmning over Gualcarque floden, som Lenca folket anser for at være hellig. En domstol afsagde i november en kendelse der konkluderede, at det var direktørene for Agua Zarca dæmningsselskabet Desa der havde beordret mordet som følge af de forsinkelser og finansielle tab hendes protester og aktioner havde påført selskabet. Direktørene gav mord-kontrakten til en gruppe lejemordere, der nu er dømt.

Vi er ikke migranter. Vi er på flugt! 4000 honduranere går til USA

4000 mennesker på flugt fra Honduras kom i slutningen af oktober til grænsen mellem Guatemala og Mexico. De havde kurs mod USA og var på flugt fra vold og politisk undertrykkelse i Honduras. Landet er selve indbegrebet af en "bananrepublik" med US bananselskaber der kontrollerer produktion og eksport af landets bananer. For at sikre "stabiliteten" i landet har USA de seneste 100 overvejende haft militærdiktaturer på plads. De demokratiske åbningenr har været få og korte. Den sidste åbning sluttede i 2009, da USA og militæret væltede den folkevalgte præsident Manuel Zelaya.