Danmark: Det var USA der i september saboterede Nordstream 1 og 2

Den nordamerikanske journalist Seymour Hersh afslørede onsdag, at det var USA der i september sidste år gennemførte en sabotageaktion mod Nordstream 1 og 2 gasledningerne øst for Bornholm. I ly af BALTOPS flådemanøvrerne i Østersøen i juni 2022 placerede US dykkere i samarbejde med den norske marine de nødvendige C4 sprængstoffer på rørledningerne. I september overfløj et norsk P8 spionfly området og smed den sonarbøje, der efterfølgende udløste eksplosionerne.

Allerede da Nordstream 1 blev bygget i 2005 var rørledningen en torn i øjet på USA, fordi det gjorde den europæiske energiforsyning mere uafhængig af USA. Da konfrontationen mellem Rusland, USA og Ukraine spidsede til i december 2021 øjnede slyngelstaten en anledning til at sprænge rørledningerne i luften. USA's regering nedsatte en arbejdsgruppe, der gik i gang med at forberede sabotageaktionen. Præsident Biden blev orienteret i februar 2022 umiddelbart før den tyske kanslers besøg i Washington, og til gruppens store fortrydelse kunne den gamle præsident ikke holde sin kæft, men afslørede sabotageplanerne på en pressekonference.

Tyske undersøgelser bekræftede for 1 uge siden, at det ikke kunne være Rusland der stod bag sabotagen, selvom det var den historie den vestlige propagandamaskine lancerede i september. Den danske undersøgelse af USA's terroraktion er tophemmelig, og resultaterne vil sandsynligvis aldrig blive offentliggjort.

Washington benægter rutinemæssigt Hersh' historie. Det var Hersh der i 1968 var med til at afsløre US militærs massakre på flere hundrede vietnamesere i landsbyen My Lai. I 2004 var han med til at afsløre US militærs torturcenter i Abu Ghraib i Iraq.