Irans præsident og udenrigsminister døde i "helikoperstyrt"

Iran meddelte mandag, at landets præsident Ebrahim Raisi og udengrisminister Hossein Amirabdollahian døde i et helikopterstyrt søndag under rejse tilbage fra Azerbadjan. Styrtet fandt sted i pludselig tæt tåge i et bjergområde mellem Iran, Azerbadjan og Armenien. Styrtet er uopklaret, men det kan ikke undgås, at der rejses mistanke mod Israel og USA. Det er kun 1½ måned siden terrorstaten Israel bombede Irans konsulat i Damaskus for at fremprovokere krig med Iran. Iran svarede igen med et vellykket massivt angreb på 2 israelske luftbaser 2 uger senere, men Israels svar på dette var til alles forundring stærkt begrænset.

Israel har 20 års tradition for henrettelse af iranske forskere, politikere og sabotage af landets atomprogram. USA henrettede i 2020 den øverstkommanderende for den iranske revolutionsgarde ved et luftangreb på hans bil i Baghdad. Teoretisk set kan helikopteren være styrtet ned søndag pga. det dårlige vejr eller tekniske problemer, men timingen peger pilen i retning af USA og Israel. USA har med sine Awacs fly 100% kontrol over lufttrafikken i regionen og har derfor haft efterretninger om helikopteren og dens passagerer. Efterretninger det selv kan have brugt eller givet videre til Israel. Det første er det mest sandsynlige. Om 40 år når USA's arkiver åbnes, vil vi få sandheden at vide.

Mellemøstens ledere samt EU har sendt deres kondolencer. Terrorstaten USA har holdt lav profil, men republikanske politikere gennemfører krigsdanse i begejstring over dødsfaldene.