USA: Anklaget for dobbeltmoral for at indføre sanktioner mod Rusland men ikke mod Israel

USA og dets venner i Vesteuropa har indført omfattende sanktioner mod Rusland for dets krig mod Ukraine, men bekæmper indædt sanktioner mod Israel trods dets krig mod og besættelse af Palæstina. I februar opfordrede Amnesty International verden til at indføre målrettede sanktioner mod Israel for dets apartheidstyre i det besatte Palæstina. Tirsdag i sidste uge talte USA's udenrigsminister Blinken til FN's Menneskerettighedsråd. I én og samme tale opfordrede han rådet til at sende en "resolut besked" til Rusland for dets bombardementer af bl.a. skoler i Ukraine, og erklærede samtidig at rådets efterforskning af Israels krigsforbrydelser i de besatte områder var en "plet på rådets troværdighed" og øjeblikkelig skulle indstilles.

Den fremstilling blev afvist af den tidligere direktør for Human Rights Watch' Mellemøstafdeling, Sarah Leah Whitson. Hun erklærede at der var klare paralleller mellem Ruslands og Israels overtrædelse af international lov og mulige krigsforbrydelser. Mens USA's regering og virksomheder falder over deres egne ben i deres iver for at boykotte Rusland, straffes statsborgere i USA for at opfordre til boykot af Israel for de samme forbrydelser.

USA er ikke det eneste land der glimrer ved sin dobbeltmoral. Både Storbritannien og Canada har opfordret ICC til at indlede efterforskning af Ruslands krigsforbrydelser, samtidig med at de har lagt pres på krigsforbryderdomstolen for at få den til at indstille efterforskningen af krigsforbrydelser i de israelsk besatte områder og Gaza.

Dobbeltmoralen stopper ikke ved staterne. UEFA har tidligere givet fodboldklubben Celtics bøder efter dens tilhængere havde viftet med palæstinensiske flag under en fodboldskamp, mens organisationen ikke griber ind overfor anvendelsen af ukrainske flag under fodboldkampe i disse uger.