Israel: Netanyahu kræver sanktioner mod den internationale krigsforbryderdomstol

Israels korruptionssigtede premierminister Benjamin Netanyahu krævede tirsdag internationale sanktioner mod den internationale krigsforbryderdomstol ICC. Det bizarre krav kommer i kølvandet på, at domstolens chefanklager Fatou Bensouda for en måned siden opfordrede domstolen til at indlede efterforskning af Israels krigsforbrydelser i de besatte områder.

Netanyahu ønsker desuden at anvende USA's taktik til at hindre domstolens virke. ICC skulle have undersøgt supermagtens krigsforbrydelser i Afghanistan, men denne undersøgelse måtte lægges ned, fordi USA nægtede at udstede visum til Bensouda og andre ICC anklagere, hvilket hindrede dem i at rejse ind i Afghanistan. Samtidig var hverken Taliban særlig interesseret i at arbejde sammen med domstolen.

Bensouda har slået fast, at Israels krigsforbrydelser ikke blot består i tusindvis af drab på palæstinensere, men også i regimets bosættelsespolitik. Siden 1967 har Israel flyttet 5-600.000 af sine indbyggere ind i de besatte områder på Vestbredden. Det er en grov overtrædelse af den 4. Genevekonvention, der meget eksplicit forbyder denne form for kolonisering.

Israel har ikke endnu officielt erklæret, at det vil hindre ICC adgang, men det har en lang tradition for at hindre alle Menneskerettighedsorganisationer og FN undersøgere adgang til Israel, den besatte Vestbred, Golan og Gaza.

En ICC undersøgelse vil også omfatte de krigsforbrydelser palæstinensiske organisationer som Hamas måtte have begået.