Palæstina: ICC vil efterforske Israels krigsforbrydelser

Den Internationale Straffedomstol ICC meddelte fredag, at den vil indlede efterforskning af mindst 3 tilfælde af mulige israelske krigsforbrydelser i Palæstina:

  • Israels krig mod Gaza i juni 2014 der kostede 2251 palæstinensere livet (de fleste civile) og 74 israelere (de fleste soldater)
  • Israels flytning af indbyggere til den israelsk besatte Vestbred siden juni 2014 (dette er i strid med 4. Genevekonvention)
  • Israels overdrevne brug af vold mod demonstranter i Gaza siden marts 2018

For at kunne begå krigsforbrydelser ustraffet, har Israel ikke villet ratificere ICC statutterne, men det har Palæstina til gengæld, og det er baggrunden for ICC's beslutning - efter 5 års betænkningstid. ICC's beslutning udløste en stormflod af kritik fra det israelske regimes side. Landets statsanklager Avichai Mandelblit erklærede fredag, at ICC ingen jurisdiktion har i de besatte områder, og landets korrupte premierminister Benjamin Netanyahu erklærede, at det var en: "sort dag for sandhed og retfærdighed". Det palæstinensiske selvstyre hilste til gengæld ICC's beslutning velkommen.

Krigsforbrydelserne bliver dog ikke umiddelbart underkastet retlig vurdering, da ICC's chefanklager Fatou Bensouda har bedt domstolen om at bekræfte, at den virkelig har jurisdiktion i de besatte områder.