Rusland og Tyrkiet indgår aftale om at fjerne syrisk Kurdistan

De to lande indgik tirsdag en aftale om at fjerne de syriske kurdere fra en 30km zone i det nordlige Syrien. Aftalen havde 3 vindere:

  • Syrien. Landet har fået Tyrkiets ord for, at det ikke vil blande sig i regimets nedkæmpelse af den sidste store koncentration af oprørere i Idlib provinsen, og Assad får desuden svækket det kurdiske selvstyre i Rojava
  • Tyrkiet. Landet har fået Ruslands og Syriens ord for, at de ikke vil blande sig i Tyrkiets nedkæmpelse af kurdere i en 30km zone. Kurderne havde ellers for en uge siden indgået aftale med Assad om at hans styrker kunne gå ind i zonen. Denne aftale er nu de-facto sat ud af kraft
  • Rusland. Putin har styrket sin position som den der suverænt styrer udviklingen i Syrien. Tyrkiet har givet måttet betale for at få Ruslands accept af Tyrkiets erobring af det nordlige Syrien. Sandsynligvis i form af nye tyrkiske indkøb af våben fra Rusland.

Aftalens tabere er dels oprørerne i Idlib, der ikke længere kan regne med støtte fra Tyrkiet, og i særlig grad kurderne der nu står helt isolerede.

Kurderne erobrede for 5 år siden byen Kobane fra IS. Det markerede det strategiske vendepunkt for IS, der de følgende år blev nedkæmpet af YPG. Tyrkiet agter nu at erobre Kobane og alle andre byer i en 30km zone, etnisk rense zonen for kurdere og sende flere millioner syriske flygtninge ind som et civilt skjold mellem Tyrkiet og syrisk Kurdistan.