USA søger at starte krig med Iran

Iran nedskød i midten juni et nordamerikansk spionfly i iransk luftrum. USA hævdede at dronen var i internationalt luftrum og truede med krig. Provokationen var led i USA's nationale sikkerhedsrådgiver John Boltons planer for krig mod Iran. Trump rystede imidlertid på hånden få minutter før det militære gengældelsesangreb skulle sættes i gang og afbrød det.

Israels største fjende i regionen er Iran og landet var derfor voldsomt utilfreds med den aftale stormagterne i 2015 indgik med Iran om stop for det iranske atomprogram. Mens USA's politik for Mellemøsten under Obama (2009-17) i nogen udstrækning blev udfærdiget i Washington, bliver den under Trump udfærdiget i Tel Aviv. Det er baggrunden for, at USA i 2018 trak sig ud af atomaftalen og indførte drastiske økonomiske sanktioner mod Iran. Anden fase i supermagtens provokationer mod regimet i Tehran er militær. USA har en lang tradition for at bruge løgne til at starte krige. Det var baggrunden for USA's krig mod Spanien i 1898, og i 1964 i Tonkinbugten. USA påstod i 1964, at Nordvietnamesiske kanonbåde havde angrebet US destroyeren USS Maddox i Tonkinbugten ud for Nordvietnam. Det blev påskuddet til krig mod Vietnam. Problemet var bare, at episoden var løgn - viste offentliggjorte dokumenter fra USA's udenrigsministerium 25 år senere.

Den alvorligste konfrontation mellem de to lande fandt sted 3. juli 1988 da USS Vincennes nedskød et iransk Airbus passagerfly med 290 passagerer ombord. Alle blev dræbt. Kaptajnen på USS Vincennes, William Rogers III blev aldrig stillet for retten for krigsforbrydelsen.