ICC under pres i FN's Sikkerhedsråd

Den Internationale Krigsforbryderdomstol ICC kom tirsdag under pres i FN's Sikkerhedsråd for dets mangel på interesser for folkemordet i Palæstina. Mens ICC i 2022 på en måned udstedte arrestordre mod Ruslands præsident Putin, har den politiske domstol siden 2015 undersøgt Israels krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i Gaza uden at være kommet ud af stedet.

Libyens FN ambassadør Taher El-Sonni erklærede, at krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden begås af Israel og at "verden forventer at ICC har modet til at udstede arrestordrer mod lederne af det israelske regime".

Ruslands FN ambassadør Vassily Nebenzia beskyldte ICC for ikke at have udrettet noget siden det i 2015 indledte forundersøgelser og i 2021 en formel undersøgelse.

Algeriets FN ambassadør Nacim Gaouaoui udtrykte håb om, at ICC vil vælge en "seriøs tilgang" til dets undersøgelse i Palæstina og "demonstrere at det ikke blot er et redskab som nogle af verdens lande bruger til at true hvem de har lyst til".

Domstolens chefanklager Karim Khan svarede, at han ikke vil trues eller intimideres og at hans team undersøger krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i Gaza, resten af de israelsk besatte områder, Ukraine og andre steder i verden.

Khan er dermed ikke på linie med ICC, der i sidste uge udsendte en pressemeddelelse der beklagede de trusler domstolen udsættes for. Terrorstaten har opfordret USA, Storbritannien og Frankrig til at lægge pres på domstolen for at få den til at afstå fra at udstede arrestordrer. Khan selv er på CIA's lønningsliste.