USA: Sprænger russiske gasrørledninger i luften

USA sprang mandag Ruslands Nordstream 1 og 2 gasrørledninger gennem Østersøen i luften. Seismografer langs Østersøen registrerede eksplosioner kl. 01 og 06 natten til mandag. Sabotagen blev gennemført umiddelbart udenfor Danmarks territorialfarvand øst for Bornholm.

Allerede den 7. februar erklærede præsident Biden på en fælles pressekonference med den tyske kansler, at USA ville standse (sabotere) Nordstream 2 uden at ville fortælle hvordan. Det ses på klippet herunder. Mandag blev truslen ført ud i livet.

Efter sabotagen tweetede den tidligere polske udenrigsminister Radosław Sikorski: "Thank you USA" og sabotagen blev hilst velkommen af den polske regering.

Danmark har radarovervågning af området. Den danske stat kender derfor de skibe der var i området og er sandsynligvis blevet orienteret i forvejen af USA, men dette er statshemmeligheder. Pga. sit kendskab til sabotagen var den danske stat hurtigt ude med advarsler om ikke at sejle ind i området.

Med sin sabotage har USA skabt en hidtil uset gasforening i Østersøområdet.

Den vestlige krigspropaganda udpeger Rusland som den ansvarlige for sabotagen, men uden at kunne forklare Ruslands interesse i massiv ødelæggelse af sin egen energiinfrastruktur. Intakte rørledninger ville efter fred i Ukraine kunne anvendes til salg af gas til Europa. Det er ikke længere muligt.

Sabotagen blev gennemført 1 dag efter USA's nationale krigsrådgiver Jake Sullivan truede Rusland med atomar udslettelse, hvis Rusland anvender taktiske atomvåben i Ukraine. Vesten bruger nu sabotagen til militarisering af civile energiinstallationer i Europa.

Ud fra det folkeretlige reciprokalitetsprincip har Rusland nu ret til at sprænge en tilsvarende US rørledning i luften.