USA nægter visa til advokater der skal undersøge krigsforbrydelser

Slyngelstaten USA nægter visa til advokater fra den Internationale Straffedomstol ICC og truer med sanktioner. ICC startede sit virke i 2002, men USA valgte fra starten at stå udenfor domstolen. Supermagten mener sig hævet over den internationale retsorden og ønsker ikke at internationale retsinstanser skal undersøge kriminelle handlinger begået af dens indbyggere - i særdeleshed ikke overtrædelser af Genevekonventionerne.

Men selv om USA har valgt at stå udenfor, kan andre stater indklage USA, og det var det der skete i 2017 da Afghanistans regering indklagede USA for ICC for krigsforbrydelser begået i Afghanistan under USA's besættelse af landet. ICC's chefanklager Fatou Bensouda
indledte derfor i 2017 forundersøgelser af USA's forbrydelser. Allerede i september 2018 meddelte Trump regimet, at det agtede at lægge hindringer i vejen for ICC, og udenrigsminister Mike Pompeo har nu bekræftet, at advokater knyttet til ICC's undersøgelser ikke vil få visa til USA. Han truede samtidig ICC med uspecificerede "økonomiske sanktioner".

Også Israel har sat sig udenfor den internationale retsorden. Landet står ligeledes udenfor ICC og har besluttet at sabotere domstolens undersøgelser af Israels krigsforbrydelser overfor palæstinensere i Gaza og på Vestbredden.