USA nægter visa til advokater der skal undersøge krigsforbrydelser

Slyngelstaten USA nægter visa til advokater fra den Internationale Straffedomstol ICC og truer med sanktioner. ICC startede sit virke i 2002, men USA valgte fra starten at stå udenfor domstolen. Supermagten mener sig hævet over den internationale retsorden og ønsker ikke at internationale retsinstanser skal undersøge kriminelle handlinger begået af dens indbyggere - i særdeleshed ikke overtrædelser af Genevekonventionerne.

Israel skyldig i krigsforbrydelser

FN's Menneskerettighedsråd besluttede i maj 2018 at nedsætte en speciel undersøgelseskommission til undersøgelse af Israels håndtering af protesterne i Gaza mod Israels over 10 år lange ulovlige blokade af området. Kommissionen udgav i sidste uge sin rapport over begivenhederne i perioden 30/3 til 31/12 2018. Både Israel og USA forsøgte med alle midler at hindre kommissionens arbejde. Israel nægtede kommissionen adgang - både til Israel og Gaza.

Amnesty International tager menneskerettighedspris fra Aung San Suu Kyi

Amnesty International (AI) udnævnte i 2009 Aung San Suu Kyi til ambassadør for samvittighedsfanger. Aung San Suu Kyi sad på det tidspunkt selv i husarrest under diktaturet i Myanmar. AI har nu atter frataget Aung San Suu Kyi udnævnelsen og har konstateret, at hun har forrådt selve de principper der ligger til grund for prisen.