Indonesien: Holland undskylder for krigsforbrydelser begået i 1945-49

Holland begik systematiske krigsforbrydelser i 1945-49 i et desperat forsøg på at bevare Indonesien som hollandsk koloni. 100.000 indonesere blev dræbt ved målrettede mord eller massehenrettelser, tortur og voldtægt var udbredt. Det fastslår en forskningsrapport, der gennem 4 år har studeret de sidste 4 år af det hollandske koloniregime.

Da Japan i 1945 kapitulerede, rømmede det samtidig Indonesien, det havde besat under 2. Verdenskrig. Frihedshelten Sukarno udråbte Indonesien som selvstændig republik, men det havde Holland ikke tænkt sig at respektere, så kolonimagten rykkede ind og genbesatte landet. Det var regeringens politik for enhver pris at bevare Indonesien som koloni. Den gav ordrerne til miltæret og var fuldt vidende om det terrorregime militæret udfoldede i Indonesien. En tidligere hollandsk undersøgelse fra 1969 havde forsøgt at hvidvaske det hollandske koloniregime ved at hævde, at udskejelser var forekommet, men var isolerede undtagelser. Det var løgn.

Den hollandske konge undskyldte allerede i 2020 for Hollands overgreb mod Indonesien, og efter offentliggørelsen af forskningsrapporten blev premierminister Mark Rutte tvunget til at give en lignende undskyldning.

De europæiske koloniregimer har en blodplettet historie.