Israel: ICC har afsagt kendelse om at det kan undersøge Israels krigsforbrydelser i Palæstina

Den Internationale Straffedomstol (ICC) har afsagt en kendelse der fastslår, at den har jurisdiktion i Palæstina. Den har derfor bemyndigelse til at efterforske Israels krigsforbrydelser mod den palæstinensiske befolkning. ICC's chefanklager Fatou Bensouda ønskede en kendelse fra domstolen, inden den egentlige efterforskning kunne sættes i gang. Der er nu grønt lys for ICC's arbejde. Israel fordømte afgørelsen og erklærede at landet ville gøre alt for at hindre, at dets soldater stilles for retten. Af samme årsag er Israel ikke medlem af ICC. Slyngelstaten har tidligere opfordret til sanktioner mod ICC. Det eneste sted hvor dette bizarre krav vandt genklang var i en anden slyngelstat der heller ikke er medlem af ICC: USA. Trump regeringen vedtog i 2019 sanktioner mod ICC og forbud mod dets juristers indrejse i USA efter at domstolen på begæring fra Afghanistan havde indledt efterforskning af krigsforbrydelser i dette land.

ICC's efterforskning vil koncentrere sig om Israels krig mod Gaza i 2014, der kostede mere end 2000, overvejende civile livet; Israels angreb på demonstranter i Gaza, der siden 2019 har demonstreret mod Israels ulovlige blokade af enklaven. Protester der har kostet flere hundrede civile palæstinensere livet. Og endelig vil domstolen undersøge Israels bosættelsespolitik i de besatte områder. Denne politik er en lodret overtrædelse af 4. Genevekonvention der forbyder en besættelsesmagt at kolonisere besatte områder.

Det er sandsynligt, at Israel vil gøre alt for at hindre ICC's undersøgelse og vil hindre juristernes indrejse i de besatte områder.