Ukraines upopulære chokoladekonge sætter landet i undtagelsestilstand og fremprovokerer krigstilstand med Rusland

Ukraines chokoladekonge-præsidents popularitet nåede i oktober ned under 10%. Ikke noget godt udgangspunkt for at genvinde præsidentvalget i 2019. Som modtræk satte Petro Poroshenko i november landet i undtagelsestilstand og fremkaldte en højspændt sikkerhedspolitisk situation med Rusland. Højspændt nationalisme er altid et effektivt instrument til at samle en nation. Da Storbritanniens premierminister Margaret thatcher i 1982 var grundig upopulær, gik hun i krig med Argentina, og genvandt efterfølgende valget. Poroshenkos upopularitet skyldes, at korruptionen florerer i landet som aldrig før, at de økonomiske problemer stadig forværres og at den sikkerhedspolitiske situation i den østlige del af landet mod grænsen til Rusland fortsat er uløst. Hundredetusindvis af unge forlader derfor hvert år landet i håb om et bedre liv et andet sted.

Den sikkerhedspolitiske situation forværredes drastisk i november, da Ukraine forsøgte at sende 3 krigsskibe ind i Azov havet, som begge lande har grænser til. Ved Sovjetunionens opløsning i 1991 blev der indgået en aftale mellem de to lande, der gav begge landes krigsskibe adgang til Azov havet, mens tredjelandes krigsskibe ikke har adgang. Efter Krim i 2014 havde stemt sig ud af Ukraine og i stedet tilsluttet sig Rusland blev der indgået en ny aftale, der respekterede 1991 aftalen med den tilføjelse, at ukrainske krigsskibe skulle give de russiske myndigheder meddelelse om deres færd, inden de sejlede ind i Azov. Dette ignorerede de 3 krigsskibe. Poroshenko forsøgte efterfølgende at sejle 1991 aftalen helt i sænk, da han opfordrede NATO krigsskibe til at sejle ind i Azov havet. Dette ville medføre en drastisk optrapning af konflikten, og selv om NATO i 4 år har ført en stadig mere aggressiv politik overfor Rusland, afstod militæralliancen alligevel umiddelbart fra at optrappe konflikten.

I stedet optrappede Poroshenko selv konflikten ved at forbyde russiske mænd i alderen 16 til 60 indrejse i Ukraine, "fordi de ellers ville kunne opbygge en fremmed hær i Ukraine". Spørgsmålet er om de ukrainske vælgere hopper på limpinden ved forårets præsidentvalg.