Israel: Netanyahu sigtes for bestikkelse og svindel

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu sigtes nu af landets statsadvokat for bestikkelse og svindel. Det er første gang en siddende israelsk premierminister sigtes for kriminalitet.

I første sag sigtes Netanyahu for at have taget imod gaver som cigarer, champagne og smykker fra milliardærer som Hollywood forretningsmanden Arnon Milchan og den australske kasinoejer James Packer til gengæld for politiske tjenester. Netanyahu modtog værdier for over 1,5 mio. DKr. Til gengæld hjalp han Milchan med at få forlænget dennes visum i USA.

I sag to hjalp Netanyahu landets største avis Yedioth Ahronoth med at skade dets konkurrenter, mod at den til gengæld gav favorabel dækning af premierministeren selv.

Den tredje sag er den alvorligste. I den sigtes Netanyahu for at have givet rettigheder til en samlet værdi af over 1,5 mia. DKr til den israelske telekom operatør Bezeg, mod at Bezeg lagde positive artikler om premierministeren på sit nyheds website.

Udover Netanyahu er også den tidligere ejer af Bezeg, Shaul Elovich og hans kone, samt chefredaktøren for Yedioth Ahronoth, Arnon Mozes tiltalt i sagen. Netanyahu nægter at have gjort noget forkert. Sagen kommer dog på et politiske uheldigt tidspunkt, fordi Netanyahu skulle have indledt forhandlinger om dannelse af en ny regering, efter at oppositionsleder Benny Gantz tirsdag måtte opgive at danne regering.