Bolivia: Statskup. Evo Morales træder tilbage efter militæret trækker tæppet væk under ham

Bolivias præsident Evo Morales trådte søndag tilbage. Det skete efter militæret trak tæppet væk under ham. Hærchef Williams Kaliman opfordrede præsidenten til at opgive "sit præsidentielle mandat for at bane vej for fred og stabilitet til gavn for Bolivia". USA og borgerskabet har de foregående uger forsøgt at gennemføre statskup i landet og de seneste dage er politienheder gået over på kupmagernes side. Det gjorde militæret de facto så også søndag.

Morales' tilbagetræden efterlader landet i en forfatningsmæssig krise, for sammen med ham trådte også vicepræsident Alvaro García Linera samt senatets præsident Adriana Salvatierra tilbage. Senatet forventes at samles for at udpege en kommission eller senator, der kan lede landet i en overgangsperiode.

Mexico meddelte søndag, at det giver asyl til de politikere, der nu er nødt til at flygte fra Bolivia.

Bolivias allierede i Latinamerika, venezuelas præsident, Nicolas Maduro, og argentinas nyvalgte præsident, Alberto Fernandez, betegnede hændelserne i Bolivia som et statskup.

I størstedelen af Bolivias historie som selvstændig stat har det været et militærdiktatur, og militæret spiller fortsat en nøglerolle i landets politiske proces. Søndag gav det grønt lys for effektueringen af borgerskabets statskup.