Tusinder af cubanske læger forlader Brasilien

"Vi tillader ikke cubanske slaver i Brasilien og vi vil vil ikke blive ved med at forsørge det cubanske diktatur". Denne bredside fyrede Brasiliens nye diktator, Jair Bolsonaro i starten af november af mod de ca. 8.300 cubanske læger i landet. Aftalen mellem Cuba og Brasilien om læger blev indgået i 2013 sammen med WHO og sikrede at de fattigste dele af landet også var forsynet med læger. Bolsonaro sigter imidlertid efter at afbryde de diplomatiske forbindelser med Cuba og få smidt de cubanske læger ud. At cubanske læger er de eneste i 10% af de fattigste områder af Brasilien ser han ikke som et problem.

For Cuba er lægernes arbejde i udlandet en vigtig kilde til udenlandsk valuta. Lægerne får derfor kun udbetalt 25% af deres løn mens de ude - nok til at dække deres opholdsudgifter. De resterende 75% får de først tilbage i Cuba. Bolsonaro krævede, at lægerne fik hele deres løn udbetalt og iøvrigt berigtigede deres medicinske uddannelse.

Cuba svarede igen ved at indsætte specialfly og begynde at flyve lægerne tilbage til Cuba. Brasilien har lovet WHO selv at erstatte de cubanske læger, og WHO har givet dem frist til 14/12. Men det er ikke sandsynligt at Brasilien vil kunne finde 8.300 egne læger der med kort varsel vil arbejde i landets fattigste egne.