Colombia: Lederen af landets dødspatruljer bekræfter: de blev styret af staten

Lederen af Colombias største dødspatrulje organisation AUC bekræftede fredag, hvad der har været kendt i årtier: den blev styret af staten. Salvatore Mancuso har siden 2008 siddet fængslet i USA, fordi AUC udover mord også var engageret i narkohandel og på et tidspunkt var det største narkokartel i Colombia. Han er nu løsladt, men for at kunne vende tilbage til Colombia uden at blive fængslet skal han bidrage til at kaste lys over landets mørke historie.

AUC startede som bevæbnede vagter for godsejerne i det nordlige Colombia. De angreb fagforeningsledere og landarbejdere, godsejerne ønskede dræbt. Men fra starten af 1990'erne blev de et redskab for det colombianske USA støttede diktatur, der førte krig mod folket, og AUC udviklede sig til en organisation med 20.000 mordere. Flere tusinde journalister, fagforeningsledere, almindelige arbejdere, lærere og studerende blev hvert år dræbt og AUC og de øvrige dødspatruljer var et af statens vigtige instrumenter. Mancuso bekræftede, at det var militæret der i 1998 gav ordren til mordet på den populære TV komiker og aktivist Jaime Garzón. Samarbejdet var så tæt, at Mancuso i 2004 blev inviteret til at tale i diktaturets kongres, hvor han fik stående ovationer. Mancuso bekræftede envidere, at det var daværende præsident Álvaro Uribe, der i 2003 gav ordre til at Eudaldo Díaz' sikkerhedsvagter blev fjernet. Han var den lokale borgmester i byen El Roble. AUC kunne derefter bortføre, torturere og dræbe ham.

Danmark støttede diktaturet i Colombia og straffede i 2008-9 en række danskere for deres støtte til kampen mod diktaturet.