Australien: Tidligere premierminister betegner AUKUS undervandsbådaftalen som historiens værste

Australiens tidligere premierminister Paul Keating betegnede onsdag AUKUS sikkerhedsaftalen mellem USA, Storbritannien og Australien, der bl.a. skal levere atomundervandsbåde til Australien som historiens værste aftale. Keating er selv Labour politiker og rettede bredsiden mod sine partifæller i den siddende Albanese regering: Kine planlægger ikke at angriber os og har aldrig fremsat trusler om angreb, slog Keating fast. Han slog videre fast, at AUKUS handlede om at bevare USA's overherredømme i Østasien og at inddæmme Kina.

AUKUS kommer til at koste Australien 368 mia. $, der skal bruges til anskaffelse af 8 atomundervandsbåde. USA afslørede tirsdag, at supermagten vil bruge et smuthul i ikke-spredningsaftalen for kernevåben (NPT), der ellers forbyder overførsel af beriget uran til stater, der ikke har kernevåben. Denne type af overførsler skal ikke inspiceres af IAEA. Det ville være fuldt sammenligneligt, hvis Kina eller Rusland leverede beriget uran til f.eks. Nordkorea eller Iran installeret i en atomundervandsbåd. Kina har derfor fordømt USA's planlagte overførsel af våben-klar uran til Australien.

Vestlige medier har afvist Keatings kritik med, at han er i "lommen" på Kina.

Australien har villigt leveret lejesoldater til alle USA's krige siden 2. verdenskrig. Også Vietnamkrigen som resten af Vesten holdt sig borte fra.