Iran: Mindst 185 dræbt af præstestyret i protesterne mod drabet på Jina Amini

Den 16. september myrdede præstestyrets moralpoliti den 22 årige kurdiske kvinde Jina Amini. Hun blev arresteret, fordi hun iflg. moralpolitiet ikke var tilstrækkelig tildækket af sin hijab. Hun blev gennembanket og døde efterfølgende på hospitalet. Sandsynligvis af blødninger i hjernen som følge af torturen.

Mordet udløste omfattende protester mod præstestyret over hele landet, især i de større byer og især blandt unge. De var kvinderne der gik i front, brændte deres hijab og klippede deres hår af i protest mod mordet og kvindeundertrykkelsen generelt. Regimet gennemførte moddemonstrationer, men protesterne mod præstestyret fortsatte og bredte sig til hele verden, hvor kvinder i solidaritet med de iranske kvinder klippede deres hår af.

Mens regimekritiske demonstrationer i Colombia, Chile og andre konservative regimer allieret med Vesten ikke dækkes af Vestens medier, blev demonstrationerne i Iran dækket intenst. Iran er Israels og derfor også USA's erklærede hovedfjende. EU havde indtil da forsøgt at forhandle en atomaftale på plads med præstestyret til erstatning for den aftale USA's Trump skrottede i december 2017. Præstestyrets brutalitet og kvindeundertrykkelse samt Israels og USA's ønske om en ny krig i Mellemøsten har nu banet vej for iransk atomar oprustning.