Sydafrika: Desmond Tutu og vestlig dobbeltmoral om apartheidstaten Israel

Efter Desmond Tutus død i slutningen af december strømmede det ind med kondolence fra Vestlige stater. Dobbeltmoralen var så enorm, at den overflød det hele. Det var de samme Vestlige stater der i 1970'erne og 80'erne ignorerede biskop Tutu og hans fordømmelse af af det vestligt støttede apartheidregime i Sydafrika. Fra 1990'erne og 00'erne ignorerede de hans kritik af Israel for dets behandling af palæstinenserne.

Andre var mere ærlige. På Fox News i USA erklærede zionisten Alan Dershowitz, at Tutu var "ond" og "den mest indflydelsesrige antisemit i vor tid". Tutu besøgte flere gange Israel og Palæstina og trak tydelige linier til apartheidregimet i Sydafrika. Det gjorde ham voldsomt upopulær i Israel.

I dag er Israel en af Danmarks nærmeste allierede og Mette Frederiksen besøger jævnligt apartheidstaten. Hun har ikke forstået Tutus formaning: "Dem der vender det blinde øje mod uretfærdighed fremmer faktisk uretfærdighed. Hvis man forholder sig neutralt overfor uretfærdighed, har man allerede valgt side for undertrykkeren". Danske socialdemokratiske og borgerlige politikere ignorerede under 2. Verdenskrig uretfærdighed og allierede Danmark med Tyskland. I dag har den socialdemokratiske regering gjort apartheid Israel til en af Danmarks nærmeste allierede. Men mens Socialdemokratiet i 30'erne og 40'erne i det mindste afstod fra at tage på vennebesøg i Berlin, tager Mette Frederiksen i vore dage på årlige vennebesøg i Tel Aviv.

Mens Desmond Tutu har indtaget en central plads i Verdenshistorien, vil Mette Frederiksens plads som solid støtte af apartheid være til at overse.