Colombia: Staten kendt skyldig i bortførelse og tortur af journalist i 2000

Den Interamerikanske Menneskerettighedsdomstol kendte mandag Colombia skyldig i bortførelse, tortur og voldtægt af journalisten Jineth Bedoya i 2000. Bedoya skulle den 25. maj 2000 have gennemført et interview i Modelo fængslet udenfor hovedstaden Bogota, men blev i stedet bortført, bedøvet og kørt flere timer udenfor hovedstaden, hvor hun blev udsat for tortur og massevoldtaget. Da hun atter slap fri, ignorerede myndighederne hendes sag. Seksuel vold begået af soldater og regimets paramilitære grupper var udbredt og blev efterfølgende næsten altid ignoreret af myndighederne. I perioden 1985-2016 blev 13.500 kvinder udsat for denne type overgreb fra regimets side.

Da Bedoya i marts afgav vidneforklaring for retten, protesterede den colombianske regering, krævede at 5 af domstolens 6 dommere blev fjernet og trak sig derefter fra sagen, for dog senere at vende tilbage igen. I domstolens kendelse hedder det, at bortførelse og overgreb ikke kunne være gennemført uden statens accept og medvirken, og at staten i de efterfølgende år intet gjorde for at beskytte Bedoya og hendes mor mod de trusler og forfølgelse hendes arbejde for retfærdighed udløste.

Regimet i Bogota var i perioden 1960-2018 ansvarlig for drab på op mod ½ mio. mennesker og fordrivelsen af flere millioner. Det skete med Vestens aktive deltagelse.