Moskvaprocesserne 2.0 Spanien indleder den politiske retsag mod katalanske politikere

I Madrid indledte den spanske stat tirsdag den politiske retsag mod 9 mænd og 3 kvinder, anklaget for højforræderi pga. deres aktiviteter til støtte for katalansk selvstændighed. Anklagemyndigheden har begæret op til 25 års fængsel, mens forsvarererne kræver frifindelse. Katalonien gennemførte i oktober 2017 en folkeafstemning om selvstændighed. Politi udkommanderet fra den spanske centralregering forsøgte med vold at hindre gennemførelsen af afstemningen. Det mislykkedes. 90% stemte for selvstændighed. I de følgende forsøgte den katalanske regering forgæves at få forhandlinger i gang med regimet i Madrid. Ligeledes forgæves. Det katalanske parlament erklærede derfor den 27. oktober Katalonien for en selvstændig stat. Derefter opløste den spanske stat parlamentet.

For 15 år siden begyndte den højreradikale PP regering i Madrid at fratage Katalonien de selvstyrerettigheder regionen de foregående 30 år havde tilkæmpet sig. Madrids angreb på Katalonien førte 15 år senere til selvstændighed, men Spanien holder fortsat Katalonien besat.

Kataloniens krav om selvstændighed er ikke anderledes end Sønderjyllands og Slesvigs krav om selvstændighed fra Tyskland, der efter en folkeafstemning i 1920 førte til genforening med Danmark.

Læs også: Trial of Catalan separatist leaders begins in Madrid