Frankrig: Tidligere præsident Sarkozy idømt 1 års fængsel for svindel

Frankrigs tidligere konservative præsident Nicolas Sarkozy blev torsdag idømt 1 års fængsel for illegal financiering af sin valgkampagne i 2012. Fransk valglovgivning har et loft på 22,5 mio. € som en kandidat maksimalt må anvende på sin kampagne, men Sarkozy var bange for at tabe til socialdemokraten Holande og afholdt derfor daglige kostbare valgshows i ugerne op til valget. Udgifterne løb op i 42,5 mio. €. Altså næsten dobbelt så meget som det tilladte og Sarkozy og hans bagmænd forsøgte derefter at skjule overforbruget. Trods megalomane politiske shows tabte han til Holande.

I marts 2021 blev Sarkozy idømt 3 års fængsel - deraf 2 betinget - for korruption og forsøg på at skaffe sig fordele fra en dommer. Dommen er appelleret og Sarkozy optræder fortsat i TV og ved højrefløjens politiske møder.

Den franske højrefløj har en lang tradition for svindel og bedrageri. I 2011 blev den tidligere præsident Jacques Chirac idømt 2 års betinget fængsel for korruption under sin tid som borgmester i Paris.