Gruppe på 30 fremtrædende europæiske intellektuelle opfordrer til at gå til angreb på nationalismen der i disse år vokser frem i Europa

En gruppe bestående af 30 fremtrædende europæiske intellektuelle og forfattere med Bernard-Henri Lévy i spidsen maner til kamp mod den nationalisme, højre-populisme, anti-semitisme og fremmedhad der i disse år overskyller Europa. 75 år efter afslutningen af 2. Verdenskrig er Europa på vej ind i den samme højreradikale suppedas, der førte til verdenskrigen advarer de.

De intellektuelle debattører er ikke de første til at trække linierne op. Italiens højreradikale indenrigsminister, Matteo Salvini har allerede beskrevet Europaparlamentsvalget i maj som et valg mellem "eliternes, bankernes, finanssektoren, emigration og dårligt betalt arbejde" på den ene side og "folket og arbejdet" på den anden. Han har opfordret til at danne en polsk-italiensk højreradikal akse. Han sekunderes af Ungarns højreradikale regeringsleder Viktor Orbán, der har erklæret at valget er en chance for sige farvel til det "liberale demokrati". De højreradikale strømninger i Italien, Polen, Ungarn, Slovakiet, Østrig og Danmark arbejder ikke på at forlade EU, men på at overtage magten. Gøre Unionen til et højreradikalt projekt.

Læs også: Europe 'coming apart before our eyes', say 30 top intellectuals