Saudi Arabien myrder journalist mens 18 millioner i Yemen venter på hungerdøden

Fredag den 5. oktober dræbte saudiske efterretningsagenter tilsyneladende den saudiske journalist Jamal Khashoggi på Saudi Arabiens konsulat i Istanbul. I takt med at sagen udviklede sig fik den stadig flere bizarre overtoner. Tyrkiets præsident Erdogan gjorde sig til moralsk indigneret over mordet, samtidig med at flere hundrede tyrkiske aviser og blade er blevet lukket under samme Erdogan og over 1000 journalister er sat i fængsel. Så vidt respekten for pressefriheden. Det samme gjorde sig gældende i USA, hvor præsident Donald Trump ligeledes kritiserede mordet, samtidig med at samme Trump har opfordret til angreb og mord på journalister i USA. De internationale medier svælgede i mordet, og lod denne historie overskygge det faktum, at Saudi Arabiens terrorkrig mod Yemen er på vej til at kaste 18 millioner ud i hungersnød.

Tyrkiet udnyttede mordet i sin rivalisering med Saudi Arabien om kontrol over Mellemøsten. Indtil det Arabiske Forår i 2011 var Egypten som den folkerigeste stat den toneangivende i den arabiske verden. Denne plads blev efter 2011 gradvist overtaget af Saudi Arabien, men Tyrkiet ønsker at genindtage sin dominans som det havde frem til det osmanniske imperiums sammenbrud i 1917.

I USA nedtonende Trump sin kritik af Saudi Arabien. I juli 2017 pralede han af at have solgt for 300 mia. US$ våben til golfstaterne - med Saudi Arabien i spidsen. Og selv har Trump store økonomiske interesser i Saudi Arabien. Profit er stærkere end moral.