Libyen: Tyrkiet og UAE bryder åbenlyst FN's våbenblokade

Både Tyrkiet og Forenede Arabiske Emirater (UAE) bryder åbenlyst FN's våbenblokade af Libyen. De to lande leverer våben til hver deres allierede i konflikten i landet. UAE sender transportfly med våben fra militære luftbaser i UAE til baser i Egypten, hvorfra våbnene krydser grænsen. Egypten deltager dermed i ulovlighederne.

Tyrkiet sender transportfly med våben fra militærbaser i Tyrkiet til baser inde i Libyen. For at skjule denne praksis slukker de tyrkiske piloter rutinemæssigt for flyenes transpondere, så ulovlighederne er vanskeligere at dokumentere.

Begge lande deltog i et topmøde i Berlin i januar der havde til formål at sætte en stopper for bruddene på blokaden. Mødet endte med at vedtage, at der kan gennemføres sanktioner mod lande, der bryder blokaden. Alligevel fortsætter Tyrkiet og UAE deres blokadebrud, og uden at blive mødt af sanktioner.

Kampen om Libyen handler om kontrollen over landets olieressourcer. Vinderne er foreløbig våbenproducenterne i USA, Storbritannien, Rusland og Frankrig.