Palæstina: Indstiller sikkerhedsmæssigt samarbejde med USA og Israel

Siden Oslo fredsaftalen har Palæstina haft en aftale om sikkerhedsmæssigt samarbejde med USA og Israel. Som led i aftalen har parterne bl.a. udvekslet efterretningsoplysninger. Denne aftale opsagde den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas tirsdag. Årsagen er at Israel nu har fået en ny regering, der på sit program har annekteringen af stører dele af Palæstina - på baggrund af Trumps plan for israelsk annektion af Palæstina. PLO stemte allerede i 2018 for at nedlægge samarbejdet, men overlod det til Abbas at føre beslutningen ud i livet.

Den israelske ambassadør i USA har udtalt, at han opfordrer til israelsk annektion af Palæstina inden præsidentvalget i USA i november. Årsagen er usikkerheden om udfaldet. Hvis Trump skulle tabe valget vil Israel gerne have gennemført annektionen inden.

Israel er fra mange sider blevet advaret mod annektion. Senest udtalte Jordans kong Hussein lørdag, at annektion vil udløse en massiv konflikt mellem hans land og Israel, og han vil ikke afvise at fredstraktaten mellem de to lande fra 1994 vil blive opsagt.

Men Israel ignorer sine arabiske naboer og har intet at frygte fra hverken EU eller USA, der blot er halehæng til den israelske politik.