USA: Blokerer i FN's Sikkerhedsråd for resolution om global våbenhvile under Corona epidemien

USA har siden marts saboteret et forslag fra FN's generalsekretær Gutierrez om global våbenhvile mens Corona epidemien raser. Landene i Sikkerhedsrådet har siden marts forsøgt at strikke en resolution sammen, som USA konsekvent har modarbejdet. I marts fordi slyngelstaten krævede at Corona viruset blev omtalt som "Kina viruset".

De sidste tre uger har Frankrig forsøgt at udfærdige en tekst, der ikke ville blive mødt af veto fra USA. I marts gav Trump Kina skylden for den globale epidemi - for at dække over sin egen uduelighed. I april var det WHO der blev gjort ansvarlig for pandemien, og USA afviste derfor at acceptere en henvisning i resolutionen til WHO. Frankrig udskiftede WHO med "specialiserede FN sundhedsorganisationer". Et begreb alle godt vidste henviste til WHO, men nogle dage så USA ud til at ville acceptere, indtil der fredag morgen indløb en blank afvisning.

I en situation med en landeoverskridende katastrofe ville internationalt samarbejde under normale omstændigheder være naturlig, men USA har effektivt blokeret for normalitet. Tvært imod har supermagten optrådt som en gangsterstat, der har kidnappet forsendelser af værnemidler og udstyr, der var på vej til andre lande.

EU var specielt i starten af epidemien i Europa ikke meget bedre. Alle EU medlemslande forbød forsendelser af sundhedsudstyr til Italien der var hårdest ramt, og og forbød siden eksport af udstyr. Omvendt, da Rusland og Kina sendte udstyr til Italien blev det kritiseret af EU staternes højreradikale medier som et fupnummer. På samme måde da Cuba sendte læger til Italien til aflastning i landets hårdt prøvede sundhedssystem. Italien har lært, at solidaritet i nødens stund kommer andre steder fra end EU.