Qatar opfordrer til inklusion frem for polarisering i Mellemøsten

Qatars udenrigsminister og vice-premierminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani opfordrede tirsdag til at mindske spændingerne i Mellemøsten. Ministeren konstaterede, at USA's politik i regionen øger spændingerne og udsigterne til krig pga. supermagtens politik overfor Palæstina og Iran. Ministeren opfordrede samtidig Saudi Arabien til at samarbejde med den FN undersøgelse der skal undersøge rovmordet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi.

Det lille stenrige land har gennem årtier ført sin egen udenrigspolitik, hvilket i 2017 førte til, at Saudi Arabien var tæt på at indlede krig mod det. I stedet indførte sauderne og deres medløbere i golfstaterne en økonomisk og politisk boykot af Qatar. Boykotten har dog ikke mindsket landets uafhængighed eller villighed til at søge at mindske spændingerne i regionen - som et af de eneste. Det har gennem flere år støttet Gaza overfor den brutale israelske blokade og skal i 2022 være vært for verdensfodboldmesterskaberne.

Qatars opfordring til forsoning vil ingen effekt have. USA's militærindustrielle kompleks tjener langt mere på våbensalg til de svært rustede lande i regionen, og Israel ønsker ingen fred, hverken med palæstinenserne eller med sine naboer.